FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolsko gospodarstvo bilježi pad osmo tromjesečje zaredom

Autor: mpuk
MADRID, 30. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Španjolsko gospodarstvo u prvom je tromjesečju zabilježilo pad aktivnosti od 2 posto na godišnjoj razini, pokazuju danas objavljeni službeni podaci.

U odnosu na prethodno tromjesečje, bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje smanjen je 0,5 posto. Španjolska tako bilježi pad gospodarske aktivnosti već osam tromjesečja uzastopno .

Zasebno, španjolska središnja banka danas je revidirala naniže prognozu BDP-a za cijelu 2013. godinu. Sada očekuje njegov pad za 1,3 posto, nakon prvotno procijenjenih 0,5 posto pada.

Dugotrajna recesija prisilila je, pak, španjolsku vladu da revidira svoje ciljeve proračunskog manjka za ovu godinu, i to s ranije očekivanih 4,5 na 6,3 posto BDP-a. Španjolski ministar financija Cristobal Montoro priznao je prošlog tjedna da će trebati još dvije dodatne godine da proračunski manjak vrati ispod 3 posto BDP-a, što je granica propisana europskim paktom o stabilnosti i rastu.

Prošlog tjedna, tamošnja je vlada najavila program reformi usmjeren na promicanje rasta, umjesto štednje, u cilju borbe protiv recesije i nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj dosegla je u prvom tromjesečju rekordnih 27,2 posto, a udio duga zemlje u BDP-u 84,2 posto.

Premijer Mariano Rajoy izjavio je da će Španjolska ostati disciplinirana u potrošnji, ali i signalizirao da će tražiti načine da stimulira rast preispitivanjem korporativnih poreza i reformom tržišta rada.

(Hina) xmpv ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙