FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelske snage privele velikog muftiju Jeruzalema

Autor: rtom
JERUZALEM, 8. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Izraelska policija privela je vrhovnog palestinskog vjerskog vođu u srijedu u njegovu domu u Jeruzalemu dan nakon palestinsko-izraelskog sukoba nedaleko od al-Aqse, glavne gradske džamije i svetog mjesta islama.

Šeik Mohamad Husein, veliki muftija Jeruzalema, član je Palestinske samouprave koja upravlja Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom. Nadležan je i za susjedni Jordan te sveta islamska mjesta u Jeruzalemu.

Policijski glasnogovornik Micky Rosenfeld rekao je da je Husein priveden kako bi odgovorio na pitanja o "remećenju javnog reda" u utorak na prostoru koji obuhvaća džamiju al-Aqsu i gleda na Zapadni zid poznatiji kao Zid plača.

Izgred se u utorak dogodio kada je izraelska policija privela Arapina koji je želio ući na plato ispred džamije, no odbio je dati na uvid osobne isprave. Izgred je prerastao u nemire pri čemu su muslimanski vjernici bacali stolce na židovske posjetitelje svetog mjesta, rekao je Rosenfeld.

Nasilje se poklopilo s izraelskom proslavom "Dana Jeruzalema", kojim Izrael obilježava godišnjicu osvajanja Istočnog Jeruzalema u Bliskoistočnom ratu iz 1967.

Palestinci smatraju provokacijom posjet izraelskih vjernika tom svetom mjestu koje židovi nazivaju Brdo hrama, a muslimani al-Haram al-Sharif (Plemenito svetište).

Izrael je pripojio Istočni Jeruzalem nakon rata te cijeli grad smatra hebrejskom prijestolnicom, što međunarodna zajednica ne priznaje. Palestinci žele Istočni Jeruzalem proglasiti glavnim gradom buduće neovisne palestinske države koja bi obuhvaćala okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

(Hina) xrt ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙