FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas kaže da će pokrenuti pregovore o vladi jedinstva

Autor: sbak
RAMALA, 27. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u subotu da će sa rivalskim frakcijama, uključujući tu i islamistički Hamas, pokrenuti pregovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

U pisanoj izjavi koju prenosi palestinska agencija WAFA Abas poziva sve političke skupine na suradnju s njegovim naporima na osnivanju vlade nacionalnog jedinstva koja će biti zadužena za pripremu parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Međutim glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da oni nisu konzultirani o ovom potezu palestinskog predsjednika i da su o njemu doznali tek iz medija.

Hamas, koji vlada Pojasom Gaze i Fatah predsjednika Abasa koji kontrolira Zapadnu obalu, sklopili su "mirovni sporazum" 2001. godine uz posredovanje Egipta ali od tada nema skoro nikakvih praktičnih koraka ka suradnji dviju najvećih palestinskih političkih skupina.

Hamas odbacuje privremene mirovne sporazume koje je 1990-ih Fatah potisao s Izraelom. Mirovni pregovori Fataha i Izraela zapeli su 2010. godine zbog nastavka proširenja izraelskih naselja na području Zapadne obale.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙