FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: počast stradalima iz 104. Brigade Hrvatske vojske

Autor: skal
VARAŽDIN, 8. svibnja 2013. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče 104. Brigade Hrvatske vojske na varaždinskom groblju izaslanstva Varaždinske županije, grada Varaždina i predstavnici 104. Brigade odali su počast stradalim pripadnicima postrojbe.

Zapovjednik brigade potpukovnik Ivan Ruklić u svom je govoru podsjetio na formiranje slavne 104. Brigade u svibnju 1991. godine, a zahvaljujući ranom osnivanju varaždinska je brigada bila među prvoosnovanim postrojbama Hrvatske vojske pričuvnog sastava.

Brigada je sudjelovala u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. Iza sebe ima brojne vojne operacije od oslobođenja Varaždina i Bjelovara, sve do 1995. godine i sudjelovanja u vojno-redarstvenim akcijama „Bljesak“ i „Oluja“. Brigada je sudjelovala i u ratnim operacijama u Zapadnoj Slavoniji te Bosanskoj Posavini.

Tijekom sudjelovanja u akcijama oslobađanja Hrvatske u Domovinskom ratu poginulo je 30 pripadnika brigade dok ih je 212 ranjeno. U pet godina ratnog puta kroz brigadu je prošlo 12.500 osoba, većinom iz Varaždinske županije.

Prije odavanja počasti poginulim pripadnicima 104. Brigade, gradsko i županijsko izaslanstvo, zajedno s ostalim izaslanstvima, položili su vijence ispred spomen kosturnice u spomen na poginule antifašiste u povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

(Hina) xskal ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙