FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: Sedma gardijska brigada "Pume" dobila park

Autor: skal
VARAŽDIN, 23. travnja 2013. (Hina) - Legendarna Sedma gardijska brigada Hrvatske vojske, popularne "Pume", od danas ima svoj park u centru Varaždina, a na svečanosti otkrivanja ploče na prigodan su joj način odali počast i priznanje Gradsko vijeće i brojni okupljeni građani.

Gradsko je vijeće odluku o imenovanju parku usvojilo je u ožujku ove godine, a čast da otkriju ploču s novim imenom parka pripala je djeci poginulih pripadnika brigade.

Predsjednik Udruge veterana Sedme gardijske brigade Robert Puja podsjetio je da je kroz brigadu prošlo 4.500 boraca većinom iz Varaždinske i Međimurske županije te Zagorja i Podravine. Gardijska brigada Pume jedna je od najistaknutijih postrojbi Hrvatske vojske koja je tijekom rata oslobodila 748 kvadratnih kilometara teritorija u vojnim operacijama širom Hrvatske. Sudjelovala je u akcijama u Karlovačkoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te u vojnim operacijama Zima 94, Skok 1, Ljeto 95, Oluja, Maestral i Južni potez.

U Domovinskom ratu poginulo je 90 njezinih pripadnika, petsto ih je ranjeno dok se još jedan pripadnik vodi kao nestali. Kao krunu ratnog puta brigade, Puja je istaknuo ulazak u Knin za vrijeme akcije Oluja te postavljanje hrvatske zastave na kninsku tvrđavu. Sjedište "Puma" tijekom Domovinskog rata bilo u Varaždinu.

Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš izrazio je zahvalnost svim pripadnicima brigade za sve što su učinili u Domovinskom ratu ističući da je park posvećen Pumama i miru za koji su uvelike zaslužni upravo pripadnici brigade. Habuš je za slijedeću godinu najavio postavljanje statue u obliku pume čime se nastavlja odavanje počasti Sedmoj gardijskoj brigadi.

Inače, brigada službeno je prestala postojati 07. srpnja 2003. godine, a sjećanje ratne kolege i ratni put brigade svojim aktivnostima čuvaju članovi Udruge veterana.

Prije svečanosti u kapelici Sv. Jurja, u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici, služena je misa za sve poginule branitelje.

(Hina) xskal ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙