FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 8. svibnja 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Poznati američki glazbenik, dobitnik Grammyja, producent i glumac Lenny Kravitz pozvao je javnost da se pridruži UNICEF-u kojem je cilj zaustaviti umiranje djece od uzroka koji se lako mogu spriječiti, objavio je u utorak UNICEF Hrvatska. Čak 1,5 milijun djece svake godine umire od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. "Teško bolesno dijete je noćna mora svakog roditelja, a UNICEF–ov je cilj da sto posto djece bude cijepljeno protiv bolesti koje se mogu spriječiti. Moramo stići i do djece koja žive na rubu svojih društava, u malim i izoliranim mjestima. Ne smijemo prihvatiti neuspjeh u toj zadaći, znajući koliko malo košta svako cjepivo", poručio je Lenny Kravitz.

LONDON

Finska, Švedska i Norveška najbolje su zemlje za majke, Hrvatska je na 34. mjestu, a na dnu popisa su siromašne afričke zemlje DR Kongo, Somalija i Sijera Leone, priopćila je u utorak međunarodna organizacija Save the Children u svom godišnjem izvješću u kojemu je rangirala 176 zemalja kako bi utvrdila najsigurnija i najopasnija mjesta za majke i bebe. Finska, Švedska, Norveška, Island, Nizozemska, Danska, Španjolska, Belgija, Njemačka i Australija najboljih su deset zemalja za život majki i beba. Velika Britanija je na 23. mjestu, a SAD na 30. mjestu. "Majčin indeks" prati kako 176 zemalja uspijeva ili ne spasiti živote majki i njihovih beba. Dobrobit majki ocjenjuje se korištenjem pokazatelja kao što su njihovo zdravlje, mortalitet, razina obrazovanja žena, prihod i politički status. Slovenija je na popisu zauzela visoko 14. mjesto, Italija 17., Hrvatska 34., Srbija 36., Makedonija 40., Crna Gora 42., BiH 47., Mađarska 52., a Albanija 81. mjesto.

WASHINGTON

Najpopularniji video servis na internetu YouTube, koji je u vlasništvu Googlea, planira uvesti naplaćivanje nekih svojih visoko kvalitetnih video sadržaja na pojedinim specijaliziranim kanalima, piše USA Today. Taj potez, koji bi mogao biti najavljen već ovoga tjedna, prvotno bi obuhvatio pedesetak kanala, navodi Financial Times koji je prvi izvijestio o planovima tvrtke. Mjesečna pretplata iznosila bi oko dva dolara ili više. Naplata video sadržaja YouTubeu bi mogla donijeti nove prihode, a time omogućiti i proizvođačima tog sadržaja da zarade novac kako bi uložili u daljnji razvoj TV emisija i filmova. No, dobar dio sadržaja i dalje bi ostao besplatan.

NEW YORK

Američka pjevačica Lauryn Hill osuđena je na sudu u New Jerseyju na tri mjeseca zatvora zbog neplaćanja poreza, javljaju američki mediji u utorak. Grammyjem nagrađena pjevačica (37) priznala je krivnju prošle godine. Bila je optužena da nije platila oko 1,8 milijuna dolara poreza na zaradu ostvarenu od 2005. do 2007. godine. Hill je pred sudom izjavila da je imala namjeru platiti porez, ali si to nije mogla priuštiti pošto se povukla sa scene kako bi podizala djecu. Ona ima šestero djece, od kojih je petero iz veze s Rohanom Marleyjem, sinom slavnog Boba Marleyja.

BRASILIA

Brazilski ministar vanjskih poslova Antonio Patriota izjavio je da njegova zemlja pregovara o zapošljavanju 6.000 kubanskih liječnika, prenosi BBC. Većina brazilskih liječnika radi oko velikih brazilskih gradova, pa su ruralna područja medicinski loše pokrivena. Kuba je već poslala nekoliko tisuća svojih liječnika na rad u Venezuelu koja u zamjenu Kubu opskrbljuju jeftinom naftom. Patriota je o zapošljavanju kubanskih liječnika u Havani razgovarao sa svojim kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom. Razgovore je inicirala brazilska predsjednica Dilma Rouseff tijekom posjeta Kubi u siječnju. "Kuba je vrlo učinkovita u medicini, farmaciji, biotehnologiji. Brazil razmatra zapošljavanje 6.000 kubanskih liječnika ili čak malo više", kazao je Patriota. Brazil bi zauzvrat investirao u kubanske infrastrukturne projekte, poput obnove jedne luke i dva aerodroma.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙