FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčić u Kutjevu označio početak radova na gospodarskoj zoni Kamenjača

Autor: sbro
KUTJEVO, 6. svibnja 2013. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić označio je početak radova na izgradnji infrastrukture u gospodarskoj zoni Kamenjača u Kutjevu.

Riječ je o projektu potpore razvoju malog i srednjeg poduzetništva, vrijednom 1,2 milijuna eura, koji se u kutjevačkoj zoni realizira uz 75 postotnu potporu Europske unije.

Uz izgradnju osnovne komunalne infrastrukture, planirana je izgradnja laboratorija za istraživanje kvalitete, meteorološke stanice, a dio sredstava namijenjen je poslovnim savjetovanjima, marketingu i certificiranju proizvoda.

Projekt je prvenstveno usmjeren prema ciljanim grupama udruga vinara, proizvođačima voća i meda te sektoru malog i srednjeg poduzetništva, a planirano je da se po završetku, krajem godine, tamo otvori oko 120 novih radnih mjesta.

Upravo takvi projekti koji sadrže istraživačko-razvojnu komponentu imaju prednost pri odabiru za sufinanciranje, rekao je Grčić dodajući kako je tzv. pametna specijalizacija ključni prioritet Europske unije.

Pohvalio je kutjevački pristup u kreiranju projekta koji se vodio prednostima i prepoznatljivim vrijednostima toga kraja u proizvodnji kvalitetnih vina i voća, ali i namjerom ulaganja u podizanje tehnološke razine proizvodnje.

Grčić je poručio kako ćemo devet milijardi eura, koje će nakon ulaska u EU biti na raspolaganju Hrvatskoj u idućih sedam godina, moći iskoristiti samo ako budemo imali kvalitetne projekte.

Pozvao je zato lokalnu zajednicu i poduzetnike da novim idejama pridonesu ostvarenju ambicioznog plana u maksimalnom povlačenju sredstva iz strukturnih fondova.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Vladinoj ustrajnosti na optimističnim prognozama rasta u ovoj godini, Grčić je rekao kako su zapravo u izjavama vrlo oprezni.

"Govorimo o kratkoročnim problemima koji pritišću ovu zemlju i srednjoročnom neupitnom optimizmu koji će se pokazati u rezultatima jednog gospodarskog preokreta", rekao je, dodajući kako je budućnost Hrvatske novi investicijski ciklus koji će podići građevinski sektor i industriju koja se na njega veže.

"Ova godina će biti teška i to uopće nitko nije doveo u pitanje. Kad govorim o optimizmu, govorim o preokretu koji će se dogoditi u mandatu ove Vlade. A to znači budimo strpljivi ljudi, zatekli smo praznu vreću koju ćemo do kraja mandata puniti. Ova Vlada čini sve da se kroz javne investicije, kroz borbu za svaki privatni projekt pojedinačno, dogodi kakav-takav rast u ovoj godini. Da li će se to dogoditi to samo Bog zna", zaključio je Grčić.

(Hina) xsbro ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙