FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenje njemačkih ulagača osjetno pogoršano u travnju – ZEW

Autor: gple
MANNHEIM/ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Povjerenje njemačkih ulagača osjetno se pogoršalo u travnju, izvijestio je u utorak institut ZEW, ukazujući na razočaravajuće ekonomske pokazatelje, posebno pad njemačkog izvoza u eurozonu, i na dužničku krizu u eurozoni.

Indeks ekonomske klime koji izrađuje taj institut a odražava očekivanja ulagača za narednih šest mjeseci spustio se u travnju na 36,3 boda, sa 48,5 bodova koliko je iznosio u ožujku.

"Povjerenje anketiranih stručnjaka za financijska tržišta u osnovi je čvrsto ali je njihov optimizam prigušen u odnosu na prošli mjesec. Pogoršanje ekonomske klime podudarilo se s objavom neočekivano slabih ekonomskih podataka", istaknuo je u priopćenju predsjednik ZEW-a Clemens Fuest.

U ZEW-u navode primjer pada njemačkog izvoza u eurozonu ali i u ostatak svijeta. Podsjećaju također da još nije riješena ni dužnička kriza u eurozoni, koja po njima i dalje generira neizvjesnost.

Indeks koji iskazuje ocjenu sadašnje ekonomske situacije u Njemačkoj također je smanjen u travnju, na 9,2 boda, sa 13,6 bodova koliko je iznosio u ožujku.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙