FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HNS BiH protiv zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja

Autor: zkre
MOSTAR, 6. svibnja 2013. (Hina) - Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH podnijet će priziv Ustavnome sudu Federacije BiH zbog donošenja Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata u federalnom parlamentu, tvrdeći da se tim zakonom zajedno s nastavkom provedbe revizije diskiminiraju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata u BiH.

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz HNS-a, koji okuplja deset hrvatskih stranaka predvođenih s dva HDZ-a, Zakon o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata je apsolutno neprihvatljiv i "ugrožava pravnu sigurnost".

U dogovoru s pravnim stručnjacima HNS je najavio podnošenje zahtjeva Ustavnom sudu Federacije BiH za ocjenu ustavnosti ovog zakona.

Zastupnici dva HDZ-a i HKDU-a u BiH nadglasani su u oba doma prigodom nedavnog glasovanja o Zakonu o povoljnijem umirovljenju od bošnjačkih stranaka, a tijekom glasovanja nije prihvaćena nijedna primjedba udruga Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) koje su upozorile da će biti u nejednakom položaju u odnosu na bošnjačke udruge.

Donošenje zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju u entitetu Federacije BiH bio je uvjet kako bi MMF odobrio novu tranšu pomoći BiH u iznosu od oko 80 milijuna maraka.

HNS je osudio i što je vlada, negirajući presudu Ustavnoga suda Federacije BiH, u međuvremenu donijela uredbu o određivanju cenzusa čime su ograničena primanja novčanih naknada za nositelje najviših ratnih odličja za pripadnike HVO-a.

Pozvali su Ustavni sud Federacije BiH da pokrene postupke za utvrđivanje odgovornosti neprovođenja presude, a oštećene pripadnike HVO-a da na sudu potraže zaštitu.

Iz HNS-a su ocijenili i da je nastavak revizija branitelja neustavan nakon što je Ustavni sud FBiH osporio dio odredbi te su pozvali ovu instituciju da zaustave samovolju resornog ministra branitelja Zukana Heleza.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙