FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: obilježena 22. obljetnica prosvjeda protiv JNA

Autor: pgas
SPLIT, 6. svibnja 2013. (Hina) - Podizanjem hrvatske zastave na jarbol ispred zgrade Banovine danas je u Splitu obilježena 22. godišnjica masovnog prosvjeda na kojemu je 6. svibnja 1991. mnoštvo nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv tadašnje JNA, čije je zapovjedništvo Vojno-pomorske oblasti bilo smješteno u toj zgradi u kojoj je sada Gradsko poglavarstvo.

Dragovoljac Domovisnkog rata Ivica Balić, koji je tada skinuo juglasvensku, a na jarbol istaknuo hrvatsku zastavu, i danas je u znak sjećanja na ta događanja podigao hrvatski barjak na jarbol ispred Banovine. "Podizanjem hrvatske zastave na zgradu Banovine prije 22 godine rekli smo četnicima i zločincima – samo se hrvatska zastava može vijoriti u Hrvatskoj", poručio je Balić.

Naglasio je kako su mu ove godine emocije posebno snažne jer hrvatski barjak diže nakon što su u Haagu oslobođeni hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač. "Podižem zastavu u čast prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, generalima Anti Gotovini i Mladenu markaču i svih hrvatskih ljudi koji su stradali za Domovinu", rekao je Balić.

Istaknuo je kako je godinama trajala hajka u kojoj se htjelo detuđmanizirati Hrvatsku, poniziti Tuđmana, hrvatske branitelje i generale. "Nakon oslobađanja generala Gotovine i Markača Hrvatska je slobodna. Neka pate oni koji su mislili da će Hrvatska imati omču oko vrata", kazao je Balić.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević istaknuo je kako je ovo dan u kojem treba odati zahvalnost brojnim radncima splitskih poduzeća koji su tijekom Domovinskog rata na bojištima pokazali spremnost na žrtvu.

"Na našu žalost, žrtve stvaranja ove države u međuvremenu su okaljane. Grabež i pljačka u privatizaciji i neodgovornost u upravljanju državom bile su i jesu pljuska svakoj žrtvi za slobodu", naglasio je Matijašević.

Upozorio je i da je neimaština hrvatskih građana poprimila alarmantne razmjere. "Krajnje je vrijeme za promjenu negativnih trendova u gospodarstvu i zapošljavanju, jer politička sloboda izborena u ratu bez ekonomske slobode i samostalnosti građana ostaje sputana i gubi svoj smisao",kazao je Matijašević.

Poručio je i kako je danas na vodstvu ove zemlje da slobodi izvojevanoj u ratu podari neophodne sadržaje koje smo u međuvremenu izgubili – "pravo na rad i život dostojan čovjeka, kako se ne bismo ponovno otuđili od slobode".

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji je kao i Matijašević prije 22 godine organizirao prosvjede ispred Banovinek, danas je otkrio da je osobno predsjednika Tuđmana tada zamolio da organizira razmjenu devet jugoslavenskih oficira na čelu s Milanom Aksentijevićem za četvoricu zatočenih Splićana i Antuna Kikaša.

"Predsjednik Tuđman nije se dvoumio, dao je da se obavi ta razmjena, a ja sam zauzimajući se za podizanje spomenika Tuđmanu, koji će uskoro biti završen, imao na umu sve što je on napravio za Split i moje Splićane", kazao je Šundov.

(Hina) xpgas ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙