FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 5. svibnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat

KUALA LUMPUR

Malezijska vladajuća koalicija ostvarila je tijesnu pobjedu nad oporbenim savezom na izborima održanim u nedjelju i produžila svoju 56-godišnju vladavinu. Prebrojavanje glasova potrajalo je do dugo u noć a fragmentirana oporba se naposlijetku nije pokazala sposobnom svrgnuti jednu od najdugovječnijih vlada svijeta i ostvariti najveće izborno iznenađenje u povijesti Malezije. Vladajuća koalicija Barisan Nasional, odnosno Nacionalni front, osvojila je 122 zastupnička mjesta što joj osigurava apsolutnu većinu u nacionalnom parlamentu koji ima 222 zastupnika. Oporbeni savez je osvojio 60 zastupničkih mjesta.

TRIPOLI

Libijski parlement u nedjelju je usvojio zakon kojime se zabranjuje svima koji su bili viši dužnosnici tijekom 42-godišnje Gadafijeve vlasti da rade u novoj upravi što bi moglo natjerati i libijskog premijera da napusti položaj. Premijer Ali Zeidan je bio diplomat Gadafijeve Libije prije no što je 1980. godine prebjegao i pridružio se oporbi. Tekst usvojenog zakona za sada ne razjašanjava je li on bio na dovoljno visokom položaju da ne bi mogao raditi u novoj libijskoj vladi. Diplomati u Tripoliju su rekli da je zakon besmislen jer je donesen pod pritiskom oružanih skupina a organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je pozvala parlament da odbaci nacrt zakona.

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je u nedjelju zabrinutost zbog izvješća o napadima Izraela na ciljeve u Siriji, ali je istodobno kazao da UN ne može potvrditi ta izvješća. "Glavni tajnik izražava veliku zabrinutost zbog izvješća o zračnim napadima u Siriji koje su počinile izraelske zračne snage", navodi se u izjavi Banova ureda. "Istodobno, UN nema pojedinosti o incidentima o kojima je izvješteno ... te UN nije u položaju da neovisno potvrdi što se dogodilo", dodaje se u izjavi. U izjavi se također navodi da Ban "poziva sve strane da pokažu maksimalnu suzdržanost, te da djeluju odgovorno kako bi se spriječila eskalacija sukoba koji je već razoran i iznimno opasan".

BEJRUT

Nakon izraelskog zračnog napada na cilj u okolici Damaska sirijska je vlada u nedjelju najavila da će se braniti svim raspoloživim sredstvima, Egipat je osudio izraelsku akciju, a zapadne zemlje strahuju zbog širenja sukoba u regiji i podijeljene su oko ukidanja embarga na oružje za sirijske ustanike. Izraelski zračni napadi na tri cilja u okolici Damaska "otvaraju vrata svim mogućnostima", rekao je sirijski ministar informiranja Omran Zoabi na konferenciji za tisak nakon izvanredne sjednice vlade sazvane zbog novog napada, koji je, prema izvoru iz zapadnih zemalja, ciljao pošiljku iranskih raketa za libanonski Hezbolah. Zoabi nije naznačio smjer djelovanja sirijske vlade no kazao je da je dužnost Damaska zaštititi državu od "domaćih ili stranih napada svim raspoloživim sredstvima", javlja Reuters.

ARUSHA

Najmanje je 30 osoba ozlijeđeno, od kojih su tri u teškom stanju, objavila je policija, dok svjedoci tvrde da je najmanje jedna osoba poginula u nedjelju u eksploziji koja je potresla crkvu u Arushi na sjeveru Tanzanije. "Ima 30 ranjenih, a tri su u teškom stanju, jedna je osoba uhićena", rekao je šef pokrajinske policije Liberatus Sabas. Uzrok eksplozije zasad je nepoznat i nitko nije preuzeo odgovornost za napad. Napetosti zadnjih mjeseci rastu između kršćanske i muslimanske zajednice u Tanzaniji. Eksplozija se dogodila nakon jutarnje mise na ulazu u katoličku crkvu u Arushi, gradu u koji stiže mnogo turista koji posjećuju nacionalni park Serengeti i planinu Kilimandžaro.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙