FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: rtom
ZAGREB, 4. svibnja 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijest iz svijeta do 21 sati.

BRUXELLES - Jedna je osoba poginula, a 17 je ozlijeđeno u subotu u željezničkoj nesreći teretnog vlaka koji je prevozio kemijske proizvode blizu Ganda u Belgiji, prema novim, ispravljenim podacima pokrajinskih vlasti. Ranije je guverner Istočne Flandrije Jan Briers objavio da su u nesreći smrtno stradale dvije osobe. Nesreća se dogodila između mjesta Schellebelle i Wetteren. Nakon eksplozije proširila se vatra i zahvatila tri spremnika u kojima je bila otrovna tvar akrilonitril. Vlasti su proglasile katastrofu i evakuirale stanovnike. Vatrogasci su odlučili ostaviti vagone u kontroliranoj vatri, jer bi voda mogla izazvati toksično isparavanje. Požar je stavljen pod kontrolu sredinom dana.

BUDIMPEŠTA - U Budimpešti je u subotu održan prosvjed protiv "boljševizma i cionizma", kojim je organizator, mađarska stranka krajnje desnice Jobbik, izrazila protivljenje održavanju sabora Židovskog svjetskog kongresa u nedjelju. Stotine pristaša Jobbika pod jakom policijskom pratnjom nosile su crveno-bijele zastave koje su svojedobno bile zaštitni znak mađarskih fašista. Prosvjednici su izvikivali antisemitske parole, poput "židovi napolje" i "Mađarska pripada nama". Paramilitaristička Mađarska garda organizirala je počasnu pratnju prosvjednicima. Čelnik Jobbika Gabor Vona zatražio je u svome govoru ostavku svih parlamentarnih zastupnika i činovnika koji imaju dvojno, mađarsko i izraelsko državljanstvo. Mađarski židovi trebali bi moliti za oprost jer su židovi počinili umorstva nad Mađarima, ustvrdio je Vona i najavio prijavu protiv predsjednika mađarske vlade Viktora Orbana, koji je od ministra unutarnjih poslova tražio da zabrani skup, iako ga je odobrio sud.

BEJRUT - Tijela najmanje 62 stanovnika jedne četvrti grada Baniasa na zapadu Sirije pronađena su u subotu nakon napada vojske predsjednika Bašara al-Asada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), a oporba optužuje da Asad, koji je alavit, ubija sunite u operaciji etničkog čišćenja nalik onoj u Bosni i Hercegovini prije 20 godina. Asadove snage napale su u petak četvrt Ras al-Nabaa u Baniasu gdje žive suniti, a u subotu je pronađeno više desetaka tijela. Oporba tvrdi da sve češći napadi svjedoče o etničkom čišćenju sunita u Baniasu, gradu od 40.000 stanovnika od kojih su polovica suniti, a 45 posto alaviti, bliski šijitima kojima pripada i predsjednik Bašar al-Asad- Identificirana su 62 tijela, među kojima 14 dječjih, ali njihov bi broj mogao porasti jer se još nekoliko desetaka stanovnika vode kao nestali, dodaje OSDH.

KANO, Nigerija - Najmanje 20 osoba poginulo je u petak u žestokim sukobima između kršćana i muslimana u središnjem dijelu Nigerije, u Wukari, objavile su službe sigurnosti. Napetosti između dviju zajednica u Wukari, većinski kršćanskom gradu, traju od veljače. Nigerija, podjeljena između sjevernog dijela zemlje, gdje dominiraju muslimani i kršćanskog juga, suočava se s pobunom islamističke sljedbe Boko Haram. Human Rights Watch (HRW), međutim, optužuje nigerijsku vojsku da je prilikom kršenja pobune na sjeveroistoku, u mjestu Baga, 19. travnja počinila zločin protiv čovječnosti. Crveni križ tvrdi da je ondje pobijeno 187 ljudi, a Nigerija smanjuje brojku na 37. HRW od Međunarodnog kaznenog suda traži otvaranje istrage i procjenjuje da je u nasilju u Nigeriji, uključujući žrtve nigerijskog režima i islamista, od 2009. poginulo 3.600 ljudi.

KABUL - Pet vojnika vojske SAD-a poginulo je u subotu u južnoj afganistanskoj pokrajini Knadaharu u ekploziji bombe postavljene na cesti, rekao je glasnogovornik vojske SAD-a. Posljednji je napad ukazao na opasnosti s kojima su suočeni pripadnici međunarodnih snaga u Afganistanu predvođenih NATO-om, ISAF, i nakon što su uoči planiranog odlaska iz zemlje većinu borbenih operacija predali afganistanskim snagama. U zadnjih tjedan dana u tri zrakoplovne nesreće i subotnjoj eksploziji poginulo je 19 pripadnika snaga SAD-a.

KOPENHAGEN - Danska i Finska odlučile su status palestinskog diplomatskog predstavništva podignuti na razinu veleposlanstva u svojim glavnim gradovima, objavilo je u subotu dansko ministarstvo vanjskih poslova. Novi status trebao bi stupiti na snagu sljedeće godine. Dvije su zemlje, međutim, istaknule da ta odluka ne predstavlja službeno bilateralno priznanje suverene palestinske države. Dansko-finsku odluku pozdravio je palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki. "Sigurni smo da nakon odluke internetskog pretraživača Google da rabi naziv Palestina umjesto palestinskih područja i nakon što nam je UN dodijelio 'promatrački status države nečlanice Ujedinjenih naroda' nastavljamo u dobrom smjeru", rekao je al-Maliki.

BERLIN - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso branio je njemačku kancelarku Angelu Merkel izloženu oštrim kritikama, uglavnom iz zemalja s juga Europe, zbog politike oštrih mjera štednje, javlja u subotu AFP. "Ovo što se događa u Francuskoj ili Portugalu nije krivnja kancelarke Merkel ni Njemačke. Svatko bi trebao pomesti pred svojim vratima. Imaju puno toga za napraviti", izjavio je Barroso u razgovoru za tjednik Welt am Sonntag. "Odluke unutar euroskupine uvijek se donose jednoglasno. Nepravedno je te mjere prikazati na način da ih je nametnula jedna zemlja ili institucija. I ja sam žrtva tih pokušaja, drže me za žrtvenog jarca", dodao je Barroso.

JERUZALEM - Izrael je izveo zračni napad na Siriju, a meta je bila pošiljka projektila za Hezbolah, potvrdio je u subotu neimenovani izraelski dužnosnik Reutersu. Izrael je jasno dao do znanja da spreman pribjeći sili kako bi spriječio da se oružje sirijskog režima Bašara al-Asada, uključujući i ono kemijsko, transferira Hezbolahu u Libanon. Ranije je potvrđeno da cilj napada ovoga puta nije bila tvornica kemijskog oružja. Po američkim izvorima, napadnuta je neka vrsta skladišta ili zgrade. Izraelski zračni udar odobrio je sigurnosni kabinet premijera Benjamina Netanyahua na tajnom sastanku u četvrtak navečer, kazao je izraelski sigurnosni izvor. Nešto ranije je CNN, pozivajući se na dva američka izvora, objavio da je Izrael vjerojatno izveo zračni udar na Siriju "u četvrtak ili petak" i da izraelski zrakoplovi pritom nisu ušli u sirijski zračni prostor.

LOS ANGELES - Velik požar koji hara sjeverozapadno od Los Angelesa u petak se gotovo udvostručio, no vatrogasci uvjeravaju da ga bolje kontroliraju. Požar, koji prijeti nekoliko tisuća kuća, progutao je 4000 hektara vegetacije u petak ujutro, a navečer je gorjelo 7300 hektara. U gašenju sudjeluje gotovo tisuću vatrogasaca uz potporu osam helikoptera i šest kanadera. Požar je izbio u četvrtak u blizini Malibua, 40 kilometara zapadno od Los Angelesa. Vatrogasci su u petak objavili da kontroliraju 20 posto požara, prema 10 posto prije, kao i da je ponovno otvorena autocesta na pacifičkoj obali koja je morala biti zatvorena zbog velikog dima. Kampus obližnjeg Kalifornijskog sveučilišta, koji je također morao biti zatvoren, nije još otvoren. Oštećeno je samo petnaestak kuća, što se može zahvaliti napornom radu vatrogasaca, a 4000 je ugroženo.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙