FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama odobrio sigurnosni plan Meksika

Autor: kgab
MEXICO, 3. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama u petak je odobrio novi sigurnosni aranžman vlade svoga domaćina, meksičkog predsjednika Enriquea Pene Nieta koji smanjenje nasilja vezanog uz organizirani kriminal sada stavlja ispred dosadašnje politike uklanjanja šefova narkokartela.

Nova meksička vlada najavila je prekretnicu u sigurnosnoj strategiji i planira zaustaviti nasilje vezano uz organizirani kriminal koji je u šest godina odnio 70.000 ljudskih života.

"Očito je na meksičkom narodu da odredi svoje sigurnosne strukture i da odluči kako će surađivati s drugim nacijama, uključujući SAD", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare s Nietom. Obećao je potporu Nietovoj novoj politici i "nastavak dobre suradnje na bilo koji način".

Na početku posjeta Meksiku Obama je najavio da će prioritet razgovora biti gospodarska suradnja s Meksikom, drugim po snazi gospodarstvom Latinske Amerike.

Meksička vlada objavila je da su ubojstva povezana s organiziranim kriminalom pala 14 posto u prva četiri mjeseca Nietove vlade, ali tijekom tog razdoblja ubijeno je 4.249 osoba.

Neki se pitaju je li agresivna politika Felipea Calderona, Nietova prethodnika, kojoj je primarni cilj bio ukloniti šefove bande, bila uspješna ili je naprotiv proizvela dodatno nasilje dok su se suparničke bande borile za svoj teritorij.

"U skladu s ovom novom strategijom, pokušavamo uvesti red, institucionalizirati sigurnosnu suradnju koju danas imamo sa SAD-om i uspostaviti jasan i jedinstveni kanal kako bi bili učinkovitiji i postigli bolje rezultate", rekao je Nieto novinarima.

Dvojica predsjednika također su rekla da žele pojačati trgovinske i poslovne veze koje su zasjenjene borbom protiv narkokartela i krijumčarenja droge. Najavili su redovite sastanke na visokoj razini između dviju zemalja.

Meksiko je od 1994. partner SAD-a i Kanade u Sporazumu o sjevernoameričkoj slobodnoj trgovini. Drugi je najveći kupac i treći dobavljač SAD-a te godišnja razmjena dviju država doseže 500 milijarda dolara (380 milijarda eura).

U mandatu meksičkog predsjednika Felipea Calderona od 2006. do 2012. borba protiv krijumčarenja droge bila je gotovo ekskluzivna tema svih razgovora. Zbog jačanja kartela Calderon je primio američku pomoć u visini od 1,9 milijarda dolara.

Bilo je riječi i o velikoj reformi imigracijskog zakona, koju priprema Obamina vlada, što Meksiko pozdravlja jer sa SAD-om dijeli granicu dužu od 3.000 kilometara.

(Hina) xkga yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙