FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama u Meksiku prvenstveno o gospodarstvu

Autor: rtom
MEKSIKO, 2. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Američki predsjednik Barack Obama počeo je u četvrtak jednodnevni posjet Meksiku gdje će ponajprije razgovarati o gospodarskoj suradnji i imigraciji nakon nekoliko godina u kojima su sigurnosna pitanja i borba protiv narkokartela bila prioritet dviju susjednih zemalja.

Po dolasku u zračnu luku u Meksiku Obama, koji je počeo svoj četvrti posjet Meksiku, krenuo je na sastanak s meksičkim predsjednikom Enriqueom Penom Nietom.

"Bit će mnogo riječi o gospodarstvu. Posvetili smo dosad toliko vremena sigurnosnim pitanjima između Sjedinjenih Država i Meksika da ponekad pomislim kako smo zaboravili da je Meksko naš golemi trgovinski partner".

Meksiko je od 1994. partner SAD-a i Kanade u Sporazumu o sjevernoamričkoj slobodnoj trgovini. Drugi je najveći kupac i treći dobavljač SAD-a te godišnja razmjena dviju država doseže 500 milijarda dolara (380 milijarda eura).

U mandatu meksičkog predsjednika Felipea Calderona od 2006. do 2012. borba protiv krijumčarenja droge bila je gotovo ekskluzivna tema svih razgovora. Zbog jačanja kartela Calderon je primio američku pomoć u visini od 1,9 milijarda doalra.

Nova meksička vlada najavila je prekretnicu u sigurnosnoj strategiji i planira zaustaviti nasilje vezano uz organizirani kriminal koji je u šest godina odnio 70.000 ljudskih života.

Razina nasilja nije se, međutim, smanjila u prvim mjesecima nove meksičke vlade.

Obamina administracija priprema veliku reformu imigracijskog zakona što Meksiko pozdravlja jer sa SAD-om dijeli granicu dulju od 3.000 kilometara.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙