FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12.30 sati

Autor: rsal
ZAGREB, 3. svibnja 2013. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 12.30 sati:

LONDON/LISABON

Pomalo u sjeni sjajnih ogleda u Ligi prvaka danas smo doznali i finaliste Europske lige. U finalu najmasovnijeg europskog kupa 15. svibnja u Amsterdamu na stadionu Arena igrat će Benfica i Chelsea.Benfica je u sjajnom susretu na stadionu Luz pred 65.600 gledatelja pobijedila Fenerbahče 3:1 nadoknadovši gol zaostatka iz prve utakmice u Istanbulu. Benfica je povela golom Nicolasa Gaitana u devetoj minuti, no u 23. minuti Fener je izjednačio nakon sumnjivo dosuđenog jedanaesterca. Kazneni udarac je sigurno izveo Dirk Kuyt. Domaćin je u novo vodstvo stigao u 35. minuti golom Oscara Cardoza, a sjajni Pargvajac je svojim drugim golom u 67. minuti gurnuo Benficu u finale. Portugalski sastav je izborio svoje deveto finale u nekom od europskih kupova, a do sada je osvojio dva trofeja - dva Kup prvaka (1961, 1962). U finalu elitnog natjecanja 'Starog kontinenta' Benfica je poražena još pet puta (1963, 1965, 1968, 1988, 1990), te jednom u finalu Kupa Uefa (1983).Chelsea je na Stamford Bridgeu pred 41.800 gledatelja pobijedio Basel 3:1 potvrdivši pobjedu od 2:1 iz prve utakmice. Nakon što su 'Bluesi' bili bolji veći dio prvog poluvremena, Basel je poveo u sudačkoj nadoknadi, a strijelac je bio Mohamed Salah. Ipak, domaćin je moguće iznenađenje spriječio postigavši u prvih sedam minuta nastavka dva gola, a strijelci su bili Fernando Torres (50) i Moses (52). U 59. minuti David Luiz je postigao i treći gol za Chelsea.Londonski sastav je prošle godine slavio u Ligi prvaka, a ove sezone ima priliku osvojiti i Europsku ligi. Bluesi bi time postali tek četvrti klub u povijesti koji je osvojio sva tri europska trofeja (Kup/Liga prvaka, Kup UEFA/Europska liga, Kup kupova). To je do sada uspjelo Juventusu, Ajaxu i Bayernu. Basel je već samim plasmanom u polufinale ostvario najvećih uspjeh u klupskoj povijesti.

STOCKHOLM/ZAGREB

Nogometaši stockholmskog AIK-a održali su prvi trening nakon smrti hrvatskog vratara Ivana Turine, koji je preminuo u snu u četvrtak ujutro, a ozračje na treningu bilo je daleko od uobičajenog. "Momčad je u stanju šoka. Neki od igrača to pokazuju otvoreno, a neki potiskuju osjećaje. Svi zajedno moramo proći ovaj tužni proces kolektivne boli ", kazao je za švedski sportski portal SportExpressen sportski direktor AIK-a Bjoern Wesstrom. On je dodao kako će od reakcije igrača ovisiti hoće li AIK odgoditi prvenstveni susret protiv Goeteborga u ponedjeljak.

"Ako bi sada odlučili o tome odluka bi bila laka, dovoljno je pogledati kako treniraju sa suzama u očima. No, ponavljam, svi moramo proći ovu bolnu katarzu. Ivan je bio veliki borac i držim da bi želio da igramo za njega", zaključio je sportski direktor AIK-a.

U četvrtak je više od 4000 osoba iskazalo poštovanje nesretno preminulome hrvatskome vrataru ispred klupskih prostorija, a twitter profil i facebook stranica kluba prepuna su izraza sućuti. U AIK-su posebno naglasili gestu nogometaša najvećeg suparnika Djurgardena koji su na svojoj stranici objavili Turinin dres s potpisima svih igrača. Utakmice AIK-a i Djurdardena spadaju među najopasnije u Europi, s nebrojenim igredima i redovitim tučnjavama navijača tih klubova. Počast Turini odali su i igrači i navijači drugog najljućeg rivala Hammarbya.

STOCKHOLM/ZAGREB

Švedski nogometni savez objavio je da će sve utakmice narednih kola Prve i Druge lige započeti minutom šutnje u počast preminulome vrataru AIK-a Hrvatu Ivanu Turini. Prvu su tu počast odali igrači Hammarbya i Assyriske u dvoboju 5. kola Druge lige održanom u četvrtak. Iz Turinina kluba AIK-a još nema obavijesti hoće li odigrati prvenstveni dvoboj 7. kola s Goeteborgom u ponedjeljak, a širom Švedske se ne stišavaju reakcije na tragediju hrvatskog vratara.

Tako list Dagens Nyheter donosi razgovor s liječnikom AIK-a Karolom Zytom, koji tvrdi da Turina nije imao baš nikakvih srčanih problema.

"Ivan je prošao sve medicinske testove i nije pokazivao nikakve znakove srčanih tegoba", kazao je Zyto, koji je potvrdio kako je Turina umro u snu navjerojatnije oko 2.40 ujutro, te da nije pokazivao znakove života po dolasku medicinske ekipe u njegov dom.

"Svi igrači AIK-a prošli su prije godinu dana opsežan medicinski pregled uoči nastupa u Europskoj ligi. Stoga vjerujem da njegova smrt ne može biti povezana s nogometom, takve stvari se mogu dogoditi svakome, bez obzira jeste li vrhunski sportaš", kazao je klupski liječnik Zyto. On je također otkrio da je Turina prije deset dana ozlijedio mišić na desnoj nogi, te da je bio na ultrazvuku i nije uzimao nikakve lijekove.

Ivan Turina (32) je pronađen je mrtav u svom stanu u Stockholmu u četvrtak ujutro, a pretpostavlja se kako je Turina preminuo u snu od zatajenja srca.Turina je branio za Dinamo od 1998. do 2007. godine, te je u tom razdoblju ostvario 73 nastupa za klub. Nakon Dinama igrao je za grčki Xanthi i poljski Lech iz Poznana, da i 2010. stigao u AIK iz Stockholma. Bio je članom svih hrvatskih mlađih selekcija, a 2006. godine protiv Hong Konga je upisao i jedini nastup za najbolju vrstu.

NEW YORK

Golden State Warriorsi osigurali su prolaz u 2. kolo NBA doigravanja, dok će sedmi dvoboj odlučiti pobjednika dvoboja Broklyn Netsa i Chicago Bullsa. Warriorsi su u svojoj dvorani slavili protiv Denver Nuggetsa s 92:88 i s ukupnih 4:2 postali tek treća momčad koja je izborila polufinale nakon Miami Heata i San Antonio Spursa, koji su sljedeći protivnik momčadi iz Kalifornije. Golden State je nakon šest godina u polufinalu doigravanja, a sve zasluge za sinoćnju pobjedu pripadaju australskom Hrvatu Andrewu Bogutu (14, 21 skok) i Stephenu Curryu (22). Denver je važio za favorita u ovom paru, no sinoć su imali samo jednog raspoloženog igrača - Andrea Iguodalu (24).

Sudbinu Denvera izbjegli su Broklyn Netsi koji su s 95:92 slavili u Chicagu, te stekli pravo da u nedjelju na svom parketu odlučuju o ukupnom pobjedniku. Netsi su imali ujednačeniji napad koji su s po 17 koševa predvodili Brook Lopez, Joe Johnson i Deron Williams, dok su kod domaćina najbolji bili Talijan Marco Bellineli (22) i Nate Robinson (18). Chicagu su nedostajala dva važna startera Luol Deng i Kirk Hinrich. Ukoliko Netsi pobijede u sedmoj utakmici postat će tek deveta momčad u NBA doigravanjima koja je nadoknadila zaostatak od 1:3.

Pobjednik ovog dvoboja ide na prvaka Miamia, koji je s 4:0 izbacio Milwaukee.

ZUERICH

Sepp Blatter je nagovijestio da će se natjecati za još jedan mandat predsjednika Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA), iako mu je 77 godina, a FIFA se suočava s brojnim korupcijskim skandalima. Reforme ću okončati 2015., a onda ću se kao predsjednik posvetiti drugim problemima svjetskog nogometa, kazao je Blatter u svom obraćanju na kongresu Azijskog nogometnog saveza (AFC) u Kuala Lumpuru. Iako Blatter nije izričito kazao da želi još jedan četverogodišnji mandat, ipak je Švicarac nagovijestio da ne želi odstupiti s pozicije čelnika krovne kuće nogometa. U Kuala Lumpuru se čini da je započeo i svoju kampanju jer je u svom govoru kazao da Azija mora dobiti još jedno mjesto u završnici Svjetskog prvenstva. Blatter je također izjavio kako bi Europa u budućnosti izgubila jedno od garantiranih mjesta na SP-u. "Možda je vrijeme da mijenjamo sustav kvalifikacija, a sigurno je da ga moramo kontinentalno uravnotežiti. Svjestan sam da će na SP-u Brazilu Južna Amerika i Europa zajedno imati čak 19 od 32 mjesta, što je puno za samo dva kontinenta", kazao je Blatter u Kuala Lumpuru.

Blatterov sadašnji mandat istječe 2015. godine, a mediji su nagađali da će ga zamijeniti predsjednik UEFA-e Michel Platini.

NEW YORK

Rezultati susreta 1. kola doigravanja NBA lige (igra se na četiri pobjede):

ISTOK

Chicago Bulls - Brooklyn Nets 92:95

(omjer 3:3)

ZAPAD:

Golden State Warriors - Denver Nuggets 92:88

(Golden State ide dalje s 4:2).

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙