FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: vladine snage pregazile Baidu

Autor: vkla
BEJRUT, 2. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Vladine snage i milicije odane sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu pregazile su u četvrtak obalni grad Baidu, ubivši najmanje 50 ljudi, među kojima su žene i djeca, priopćila je udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu.

Prooporbeno orijentiran SOHR strahuje da bi konačan broj žrtava mogao biti veći od 100, no to se izvješće ne može neovisno potvrditi jer sirijska vlada ograničava pristup nezavisnim medijima.

Nekoliko sati prije napada na Baidu, pobunjenici su napali autobus s pripadnicima provladine milicije, poznate kao "šabiha", i ubili najmanje šest boraca, dok je 20 ranjeno. Odgovor na to je bio napad na Baidu, poprište jednog od prvih sukoba između sunitskih muslimana i alavita, bliskih šijitima kojima pripada i Asad.

U okruženju Asadovih snaga nalazi se i Maqreb, u blizini grada Baniasa.

SOHR, koji prikuplja izvješća brojnih aktivista diljem Sirije, također javlja da su vladine snage i njoj odane milicije posljednjih tjedana zabilježile vojne uspjehe. Zauzele su nekoliko naselja kod Damaska i ponovo preuzele kontrolu nad Homsom, gradom u kojem je prije dvije godine buknula pobuna protiv Asada.

(Hina) xvk yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙