FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: 22. obljetnica osnutka 3. Gardijske brigade "Kune"

Autor: zdra
VINKOVCI, 26. travnja 2013. (Hina) - Okruglim stolom na kojem je predstavljena monografija 3. Gardijske brigade "Kune", kroz koju je u Domovinskom ratu prošlo oko 9.000 pripadnika od kojih je 364 poginulo, u Vinkovcima je obilježena 22. obljetnica osnutka te postrojbe koja je ratovala na brojnim ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Predstavljajući monografiju predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A gardijske brigade Marko Leko naveo je kako je kroz brigadu prošlo oko devet tisuća branitelja, poginula su 364 pripadnika, više od tisuću ih je ranjeno, a 16 ih se još vodi kao nestali.

Prvi zapovjednik brigade Josip Petrinović podsjetio je kako brigada osnovana 29. travnja 1991. godine u Vinkovcima pod imenom 3. A brigada Zbora narodne garde (ZNG), a njezini su pripadnici sudjelovanjem u brojnim ratnim operacijama i bitkama dali nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske u Domovinskom ratu.

Prema riječima Josipa Zvirotića, također jednog od zapovjednika brigade, "stup" monografije čine poginuli, stradali, umrli i nestali pripadnici te postrojbe. "Pri stvaranju monografije najlakše je bilo doći do podataka o mrtvima i njihovim obiteljima, živi pripadnici su nam međutim nam pravili najviše problema. Nije postojao interes onih koji su imali svjedočanstva da nam ih ustupe. Ljudi kao da se boje", bio je kritičan Zvirotić.

Dražen Živić iz Istituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Vukovara naveo je kako je na 400 stranica monografije s puno teksta i velikim brojem fotografija i karata, napisana priča o 3. Gardijskoj brigadi s ciljem da se sačuvaju podaci i činjenice i prenese znanje o doprinosu brigade oslobađanju Hrvatske kao i da se još jednom oda priznanje svim njezinim pripadnicima.

"Monografija ima veliku vrijednost jer se kroz nju mogu intepretirati i drugi događaji iz Domovinskog rata poput vukovarske bitke ili akcija "Bljesak" i "Oluja"", poručio je Živić.

Govorili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor koji se posebice dotaknuo sudjelovanja 3. gardijske brigade u ratnim operacijama u BiH ustvrdivši kako je pitanje što bi bilo s BiH da nije bilo Hrvatske i Hrvatske vojske ocjenivši kako je to potrebno upravo danas istaknuti kada se čekaju neke skore presude Haškog suda.

Uoči okruglog stola, u predvorju velike županijske vijećnice u Vinkovcima otkrivena je spomen ploča o osnivanju 3. gardijske brigade "Kune". Obilježavanje 22. obljetnice osnutka brigade bit će nastavljeno u subotu, polaganjem vijenaca na vinkovačkom Gradskom groblju te u ponedjeljak, kada će se monografija predstaviti i u Osijeku, a na tamošnjem sveučilišnom kampusu otkriti spomenik poginulim i umrlim braniteljima te postrojbe.

(Hina) xzdra ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙