FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: ugovor za projektnu dokumentaciju sustava odvodnje

Autor: hsup
RIJEKA , 25. travnja 2013. (Hina) - Ugovor za izradu projektne dokumentacije za dogradnju sustava javne odvodnje otpadnih voda na području aglomeracije Rijeka, vrijedan gotovo 19 milijuna kuna, i Sporazum o uređenju međusobnih prava i obveza između Grada Rijeke, Hrvatskih voda i Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija potpisani su danas u riječkoj gradskoj upravi.

Ugovorom o izradi projektne i druge dokumentacije uređeni su odnosi između naručitelja KD Vodovoda i kanalizacije i zajednice od ukupno 11 tvrtki, predvođene Institutom IGH iz Zagreba, koja će obaviti taj posao.

Novac za izradu dokumentacije, kao pripremu za kandidiranje projekta za EU fondove, u cijelosti osiguravaju Hrvatske vode.

Projektnu dokumentaciju čine idejna rješenja sustava javne odvodnje otpadnih voda s crpnim stanicama i ostalim objektima na kanalizacijskoj mreži dužine oko 220 kilometara, zatim idejni projekti za 153 kilometra kanalizacije te glavni projekti za 165 kilometara kanalizacije s pratećim radovima na sustavu javne vodoopskrbe. Rok za izradu je 18 mjeseci.

Aglomeraciju Rijeka čine gradovi Rijeka i Kastav te općine Viškovo, Jelenje, Čavle i dio Matulja.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da su do sada u aglomeraciji Rijeka izgrađena 272 kilometra sustava javne odvodnje otpadnih voda. Njime se prikupljaju i zbrinjavaju otpadne vode oko 85.000 stanovnika Rijeke, Kastva, Viškova, Čavli i Jelenja, od ukupno 166.000 stanovnika na tom području.

Kanalizacijski priključak ima oko 66 posto stanovnika Rijeke, a samo njih sedam posto u Kastvu te pet posto u Čavlima.

Obersnel je istaknuo da je preduvjet kandidiranja projekta za EU fondove izrada projektne dokumentacije te da se cijeli razvojni zahvat, koji uključuje i rekonstrukciju dijela mreže, gradnju retencijskog bazena i uređaja drugog stupnja pročišćavanja, procjenjuje na oko 872 milijuna kuna.

Prema obvezama preuzetima potpisivanjem pristupnog ugovora s EU, na području aglomeracije Rijeka potrebno je do kraja 2018. postići priključenost na mrežu od 75 posto, a prikupljene otpadne vode s tog područja zbrinuti na uređaju drugog stupnja pročišćavanja.

Obersnel je ocijenio da su se Hrvatske vode pokazale kao jedna od najučinkovitijih tvrtki u državnom vlasništvu kada su investicije u pitanju. Dodao je da su tvrtke s kojima je danas potpisan ugovor uglavnom s riječkog područja, odabrane javnim natječajem.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić naveo je da ta tvrtka sada radi na 50-ak projekata koji će se kandidirati za EU fondove, da je ovaj riječki projekt među najvećima, a da se do 2023. planira ostvariti ukupno oko 300 projekata.

(Hina) xhsup ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙