FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bevanda: Hrvatsku motivirati da preseli dio proizvodnje u BiH

Autor: zkre
MOSTAR, 23. travnja 2013. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak u Mostaru da treba motivirati hrvatske gospodarstvenike da dio proizvodnje presele u BiH nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju jer će se suočiti s promjenom carinskog režima u zemljama članicama CEFTA-e.

"Ulazak Hrvatske u EU je velika prigoda za poticaj poduzetnicima kako bi premjestili dio svojih kapaciteta u BiH", rekao je Bevanda držeći predavanje studentima Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Po njegovim riječima hrvatskim proizvođačima je iznimno značajno područje bivše Jugoslavije, zemalja koje su uglavnom u sustavu CEFTA-e koje imaju bescarinski režim trgovine. S ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj će se za većinu proizvoda uvesti carinska opterećenja koja do sada nije imala.

"Gospodarstvenici će tako nastojati zadržati tržište jer je Hrvatskoj glavno tržište zemlje CEFTA-e", pojasnio je Bevanda. Ocijenio je međutim kako se u Bosni i Hercegovini još uvijek ne razumije dovoljno koliko bi bilo važno iskoristiti te potencijale hrvatskog gospodarstva.

Bevanda je govoreći na predavanju studentima istaknuo i kako je Hrvatska uz Njemačku za BiH najvažniji vanjskotrgovinski partner. Naveo je i da snažne reforme vlasti koje su rezultirale uspjehom s ulaskom u EU nisu Hrvatskoj posljednjih godina donijele velike investicije dodajući da je u BiH stanje višestruko lošije jer je loše stanje pravne sigurnosti.

Izrazio je očekivanje da će vlasti u toj zemlji uskoro postići dogovore o provedbi presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu i koordinacijskog mehanizma komunikacije s Europskom unijom čime bi se stekli uvjeti za podnošenje prijave za članstvo u Europskoj uniji.

(Hina) xzkre ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙