FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen projekt o jačanju kapaciteta za EU fondove

Autor: tper
ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Projekt "Ex-ante evaluacija programskih dokumenata i jačanje evaluacijskih kapaciteta za EU fondove u postpristupnom razdoblju" imao je za cilj doprinijeti učinkovitom uvođenju i upravljanju fondovima kohezijske politike EU u Hrvatskoj, rečeno je na današnjoj svečanosti obilježavanja završetka tog projekta.

Projekt je trajao 15 mjeseci, njegova vrijednost je 469.830 eura, a projekt pruža pomoć u procesu prelaska s IPA na strukturne i kohezijske fondove.

Kako je istaknuo pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova Matija Derk, u okviru prve komponente provedene su aktivnosti evaulacije Nacionalnog strateškog referentnog okvira (NSRO) i operativnih programa za razdoblje od 2007. do 2013. u području prometa, okoliša, regionalne konkurentnosti i razvoja ljudskih resursa te Operativnog programa za privlačenje sredstava iz EU fonda za ribarstvo.

U drugoj komponenti veći fokus bio je na jačanju sposobnosti za evaluaciju u sklopu sustava kohezijske politike EU, a na temelju procjene postojećih kapaciteta i znanja predložen je prijedlog nacionalnog evaulacijskog sustava, kazao je Derk.

Tako je osmišljen i proveden program obuke, uspostavljena je međuresorna evaluacijska resorna skupina te je izrađen niz dokumenata i smjernica kao što su smjernice za izradu opisa poslova za pronalazak stručnjaka za evaluaciju i za izradu evaluacijskih planova za razdoblje od 2014-2020., šest evaluacijskih planova za OP-ove i NSRF za 2013., revidirana nacionalna evaluacijska strategija te priručnik za evaluaciju.

Projekt je pomogao Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU na način da je dao preporuke kako uspostaviti okvir za evaluaciju u sustavu programiranja i provedbe projekata financiranih putem instrumenata pretpristupne i kohezijske politike EU.

Postavljanje takvog okvira, kako je rečeno, smatra se važnim preduvjetom za održiv i učinkovit društveno ekonomski razvoj Hrvatske.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙