FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik: Razgovori s Dodikom "frustrirajući"

Autor: rmav
SARAJEVO, 23. travnja 2013.(Hina) - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je u utorak kako su razgovori s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom postali "frustrirajući" te da je stoga upitno ima li se uopće smisla s njim sastajati.

"On (Dodik) nam kaže jednu stvar na sastancima, a onda dva dana kasnije kaže nešto sasvim drugo", kazao je veleposlanik Moon novinarima u Banjoj Luci gdje je doputovao kako bi sudjelovao na jednom okruglom stolu. Dodao je kako se "nada da će Dodik ipak ostati prihvatljivim sugovornikom za SAD".

Moonova izjava je nakon dužeg vremena prva izravna kritika koju je Dodiku uputio neki visoki dužnosnik međunarodne zajednice na dužnosti u BiH.

Američki je veleposlanik kazao kako SAD ipak kane nastaviti komunikaciju s drugim dužnosnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranke na čijem je čelu Dodik. Stoga je najavio susrete s predsjednicom entitetske vlade Željkom Cvijanović i predsjednikom parlamenta RS Igorom Radojičićem.

Veleposlanik Moon ranije je optužio Dodika da predstavlja glavnu zapreku provedbi dogovora o podjeli državne imovine, preduvjeta kojega BiH treba ispuniti kako bi dobila suglasnost NATO-a za početak provedbe Akcijskog plana za članstvo (MAP), što je posljednji korak na putu ka punopravnom članstvu u NATO-u.

NATO je od BiH zatražio da nepokretnu imovinu koje trebaju njene oružane snage, poput vojarni, skladišta i vježbališta, uknjiži na Ministarstvo obrane, no Dodik inzistira da se sva imovina bivše SR BiH uknjiži na entitete, a da se vojsci eventualno posudi na uporabu.

Unatoč opredjeljenju vlasti BiH za članstvo u NATO-u Dodik je to ranije opetovano dovodio u pitanje uvjetujući priključenje Savezu referendumom koji bi se proveo na teritoriju RS, ali i stajalištem što bi ga o članstvu u NATO-u zauzela Srbija.

Neka ispitivanja javnog mišljenja ranije su pokazala kako to članstvo u BiH podupire više od 70 posto građana koji žive u Federaciji BiH, dok u RS takvu mogućnost podupire tek 30-ak posto stanovnika.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙