FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francusko veleposlanstvo odbacuje Dodikove objede

Autor: rmav
SARAJEVO, 19. travnja 2013.(Hina) - Veleposlanstvo Francuske u Bosni i Hercegovini u petak je odbacilo objede koje je na račun francuske vlade uputio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zbog nakane da 2014. godine u Sarajevu obilježi 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

"Nas se ne može optuživati za pristranost i mi ćemo nastaviti raditi na ovom projektu sa svim dobronamjernim ljudima", stoji u priopćenju dostavljenom lokalnim medijima iz francuskog veleposlanstva.

Francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles je ranije ovog mjeseca najavio kako će u lipnju iduće godine u Sarajevu na poseban način biti obilježena 100. obljetnica početka Prvog svjetskog rata. Projekt je zamislila francuska vlada, a realizirat će se uz financijsku potporu Njemačke, a u svemu će pomoći i gradske vlasti Sarajeva. S tim ciljem je uspostavljena i zaklada pod nazivom "Sarajevo - srce Europe".

Veleposlanik Gilles je kazao kako nije slučajno da na tom projektu surađuju dvije zemlje koje su u Prvom svjetskom ratu izgubile više od četiri milijuna svojih stanovnika. "Naš je cilj poslati poruku mira", kazao je on najavljujući, uz ostalo, veliki koncert Bečke filharmonije u Sarajevu za 28. lipnja 2014. godine, na dan kada je izvršen atentat u kojemu je Gavrilo Princip ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić izjavio je s tim u vezi kako očekuje da bi manifestacije planirane za 2014. godinu u glavnom gradu BiH mogle biti prvi politički projekt oko kojega će se po prvi puta nakon posljednjeg rata ujediniti cijela zemlja.

Njegova je očekivanja, međutim, potkopao Dodik, koji je priopćenjem objavljenim u četvrtak zabranio svima iz Republike Srpske da sudjeluju na zbivanjima u Sarajevu najavljenim za iduću godinu. Dodik je to izrijekom zatražio i od dužnosnika koji su predstavnici bosanskih Srba u tijelima vlasti BiH inzistirajući da oni istodobno onemoguće sudjelovanje države u potpori tim svečanostima. "S obzirom na to tko je glavni organizator i gdje se manifestacija održava, nema dvojbe da će ona kao i u više navrata do sada imati za cilj prekrajati povijest, što će bez dvojbe predstavljati novi propagandni napad na Srbe, a posebice na Srbe u RS", izjavio je Dodik.

Iz francuskog veleposlanstva Dodika podsjećaju kako je svim tijelima vlasti i partnerima u civilnom društvu BiH naprosto ponuđeno da promiču poruku mira i pomirenja usmjerenu ka budućnosti i mladim generacijama.

Dodik pak svoje zabrane obrazlaže time što organizaciju "Mlada Bosna", kojoj je pripadao Princip, "u Sarajevu smatraju terorističkom organizacijom". "Gavrilo Princip je bio borac za slobodu a ne podmukli terorist, kako ga Sarajevo klevetnički kvalificira", napisao je Dodik negodujući, među ostalim, što je sarajevskom mostu koji je nekada nosio Principovo ime vraćen povijesni naziv Latinska ćuprija. Dodik je na kraju pozvao sve bosanske Srbe da obljetnicu Sarajevskog atentata umjesto u Sarajevu dođu obilježiti u Višegradu gdje on, zajedno s redateljem Emirom Kusturicom, planira organizirati posebno oblježavanje onoga što je započelo u Sarajevu 1914. godine.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙