FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK protiv uvođenja zabrane izlaganja duhanskih proizvoda

Autor: tper
ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) zatražio je da se iz prijedloga izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda izbaci odredba o zabrani izlaganja duhanskih proizvoda, upozoravajući kako će ta odredba izravno utjecati na poslovanje obrtnika trgovaca.

HOK je primjedbe na prijedlog izmjena tog zakona, u okviru savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, uputio Ministarstvu zdravlja.

"Riječ je o jednoj od odredbi koja direktno utječe na poslovanje obrtnika maloprodajnih trgovaca, a odnosi se na zabranu izlaganja duhanskih proizvoda. Prijedlog Ceha trgovine HOK-a je da se zabrana izlaganja duhanskih proizvoda ukloni iz postojećeg prijedloga Zakona", navodi se u priopćenju HOK-a.

Objašnjava se kako će, iz perspektive maloprodajnih trgovaca, zabrana imati višestruke negativne posljedice na poslovanje - doći će do porasta troškova zbog preuređenja trgovina, past će prodaja cigareta zbog porasta ilegalne trgovine.

Kako duhanski proizvodi predstavljaju važnu kategoriju proizvoda u ponudi, Zakon će negativno utjecati na prihode maloprodajne trgovine koja snažno osjeća posljedice gospodarske krize i kojoj se ne nazire kraj, upozoravaju iz HOK-u i navode kako je od 2008. do danas zatvoreno više od četiri tisuće obrtničkih trgovina, a dodatno su financijsko opterećenje donijele odredbe Zakona o fiskalizaciji, kojem su se s početkom travnja morali prilagoditi i mali trgovci.

U HOK-u kažu kako iskustva Kanade i drugih zemalja, koje su uvele zabranu izlaganja duhanskih proizvoda, pokazuju da to nema statistički značajan efekt na postotak pušača, niti na trend opadanja stopa pušenja prisutan prije uvođenja mjere.

U nekim slučajevima, poput Islanda, postotak pušača među mladima od 15-19 godina porastao je sa 14,4 posto na 17,5 posto u godini kada je zabrana uvedena, a šest godina kasnije bio je 15,2 posto, navode iz HOK-a upozoravajući na efekt "zabranjenog voća".

Ističu i kako iskustvo Kanade pokazuje da je u roku od godine dana nakon uvođenja zabrane izlaganja zatvoreno gotovo 15 posto malih trgovina, a potrošači su se okrenuli ilegalnoj trgovini cigareta, koja jača posebice u kriznim vremenima.

Ministarstvo zdravlja na svojim je internet stranicama objavilo prijedlog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, a kojima bi se zabranilo izlaganje, odnosno vidljivost duhanskih proizvoda na prodajnim mjestima te uvela apsolutna zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automatskih naprava.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙