FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: dmak
ZAGREB, 19. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim su proračunski prihodi smanjeni za 253,9 milijuna kuna (na ukupno 113,4 milijarde kuna), a rashodi za 874 milijuna kuna (na 123,6 milijardi kuna). Za izmjene i dopune proračuna glasovalo je 86 zastupnika, 29 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan. Većina je prihvatila Vladin amandman o preraspodjeli ukupno 280,5 milijuna kuna, od kojih se 264 milijuna kuna odnosi na izdvajanje za Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Novac za taj ured tražio je SDSS, upozoravajući da Ured 1. svibnja počinje s radom, a da mu u proračunu nisu osigurana sredstva. Kao glavni razlog rebalansa u Banskim dvorima navode korekciju projekcije gospodarskog rasta u ovoj godini s 1,8 posto na 0,7 posto. Ističu i kako su na smanjenje projekcije rasta najviše utjecali usporavanje ekonomske aktivnosti u EU, posebice među hrvatskim trgovinskim partnerima, negativna kretanja u hrvatskom gospodarstvu te smanjenje obujma investicija javnog sektora. U Vladi kažu i kako se rebalansom nastavlja fiskalna konsolidacija, jer se proračunski deficit smanjuje s ranije planiranih 10,9 milijardi kuna na 10,2 milijarde kuna. Time će deficit s 3,2 posto BDP-a biti smanjen na 3 posto BDP-a.

ZAGREB - Sabor je danas izmijenio Zakon o kreditnim institucijama, čime je zajamčio europske standarde zaštite potrošača, a ministar financija Slavko Linić najavio je da će se korisnike postojećih stambenih kredita od samovolje banaka zaštititi kroz izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji će se pred zastupnicima naći narednih tjedana. Linić je to najavio obrazlažući zašto Vlada ne prihvaća amandman laburistice Nansi Tireli, koja je tražila da se od samovolje banaka u formulama za izračun promjenjivih kamatnih stopa na jednak način zaštite i korisnici postojećih stambenih kredita. "Ocjenjujemo da je dobra namjera predloženog amandmana ali Vlada smatra da to bi trebalo primijeniti u Zakonu o potrošačkim kreditima za koju sedmicu će uputiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju, gdje će sa ovakvim sugestijama pokušati zaštiti građane i korisnike kredita od strane vjerovnika", rekao je Linić. Na Linićevu najavu da će se to riješiti kroz drugi zakon, Tireli je povukla svoj amandman. Sabor je izmijenio Zakon o rodiljnim i roditeljskim naknadama i tako roditeljski dopust produljio za dva mjeseca, pod uvjetom da najmanje tri mjeseca tog dopusta koristi otac djeteta.

ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvjestilo je da su od danas, temeljem odluke Vlade o raspisivanju lokalnih izbora, dostupni obrasci za postupak kandidiranja, a prijedloge kandidacijskih lista za izbor članova predstavničkih tijela i prijedloge kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana te njihovih zamjenika nadležna izborna povjerenstva zaprimat će do 2. svibnja do 24 sata. Nadležno izborno povjerenstvo sastavit će i u javnim glasilima, na oglasnoj ploči i internetskim stranicama jedinice objaviti sve pravovaljano predložene kandidacijske liste za izbor članova predstavničkih tijela kao i zbirnu listu, zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika, kao i zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda u roku 48 sati od isteka roka za kandidiranje, odnosno 4. svibnja do 24 sata. Obrasci za provođenje izbora, od danas se mogu se nabaviti u prodavaonicama "Narodnih novina" te su dostupni i na internetskoj stranici DIP-a (www.izbori.hr), koji je birače pozvao da provjere jesu li upisani u popis birača.

ZAGREB - Kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih partnera za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić predstavila je danas "Program 5X5 za pet puta bolji Zagreb" kojim, kako je istaknula, žele vratiti dostojanstvo Zagrepčanima te Zagreb učiniti gradom zaposlenih i zadovoljnih ljudi. Apsolutnim prioritetom istaknula je i rješavanje problema nezaposlenosti i pokretanje gospodarskog razvoja. Kada postane gradonačelnica, kazala je Mađerić, jedan od prvih poteza bit će joj osnivanje fonda za nezaposlene i participacija u zapošljavanju. Gospodarstvenicima koji povećaju broj zaposlenih će, kroz niže cijene komunalnih usluga i režija, za svakog novozaposlenog ponudit 10 posto manje plaćanje režija. Ocjenjujući poražavajućim činjenicu da Zagrepčani plaćaju najviše režije u Europi, Mađerić je kazala da će Zagrebački holding pretvoriti u vrhunski komunalni servis u službi građana što će dovesti i do jeftinije i kvalitetnije komunalne usluge. Naglasila je i da će u svim zonama smanjiti komunalni doprinos te smanjiti gradski prirez sa 18 na 12 posto.

ZAGREB - Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor i zastupnici HGS-a Željko Kerum i Nevenka Bečić danas su osnovali novi klub zastupnika. Zvat će se Klub nezavisne zastupnice Jadranke Kosor i HGS-a, a predsjednica će mu biti Kosor, koja je, zajedno s Nevenkom Bečić, na konferenciji za novinare objasnila da im klub pruža znatno veći prostor za političko djelovanje od onoga koji imaju kao zastupnici. "Od konstituiranja ovog saziva Sabora kao zastupnica HDZ-a nikada nisam dobila priliku govoriti u ime Kluba", kazala je Kosor, podsjetivši da je kao jedan od razloga njezina brisanja iz članstva HDZ-a navedeno neslaganje u Klubu zastupnika. Najavila je da će u Saboru zastupati gospodarski program koji je imala kao predsjednica Vlade te da će ići s konstruktivnim zakonskim prijedlozima, jer misli da je ljudima "preko glave besplodnih prepucavanja".

Nevenka Bečić kazala je, pak, da joj je čast biti u klubu s Jadrankom Kosor, koju je nazvala "zvijezdom koja je sjajila i koja će sjajiti na hrvatskom političkom nebu".

ZAGREB - Hrvatska ima jedan od najboljih zakonodavnih okvira za kontrolu financiranja predizbornih kampanja, no stalne napore treba usmjeriti na što bolju primjenu njegovih odredbi kroz kontrolu koju će uz, tijela vlasti provoditi nevladine udruge, a posebno sami građani, istaknuto je danas na okruglom stolu "Kako kontrolirati financiranje predizbornih kampanja" u organizaciji Transparency International Hrvatska (TIH). Nužno je da javnost može kontrolirati tokove novaca u predizbornim kampanjama, kazao je predsjednik TIH-a Nikola Kristić, jer je transparentnost tokova novca glavni preduvjet za poštene izbore. Povjerenje građana u političke stranke je nisko i gotovo je jedinstven njihov stav da onaj tko financira politike utječe na ključne poteze tijela javne vlasti. Stoga civilne udruge, zajedno s građanima, trebaju biti korektiv uočenih devijacija i vršiti nadzor jer "s druge strane ograde sigurno objektivnije mogu promatrati što se događa u političkom dvorištu", rekao je. Član Upravnog odbora TIH-a Zorislav Antun Petrović ponosan je što Hrvatska ima najbolji zakon o financiranju predizbornih kampanja u Europi koji "apsolutno pomaže da sve bude transparentnije te bitno otežava da prljavi novac, iz nedefiniranih izvora, ulazi u kampanje".

ZAGREB - Župan Bjelovarsko bilogorske županije Miroslav Čačija proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Čazme i općine Kapela, a zbog obilnih kiša koje su tijekom veljače, ožujka i travnja ove godine prouzročile poplave, klizišta i odrone, priopćeno je danas iz ureda Bjelovarsko-bilogorskog župana. Sukladno zakonu o Zaštiti od elementarnih nepogoda, obvezuju se nadležno gradsko i općinsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda da u roku od osam dana od proglašenja elementarne nepogode izrade izvješće s prvom procjenom štete te ga dostave Županijskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarne nepogode,

VUKOVAR - Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara najavili su na konferenciji za novinare kako će predsjedniku Republike, Hrvatskom saboru i Vladi idućega tjedna predati zahtjev da se Vukovar proglasi mjestom posebnoga pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata. U Stožeru smatraju da donošenjem takve odluke Vukovar bio izuzet od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i onemogućeno uvođenje dvojezičnosti. "U okviru te inicijative tražit ćemo i da se nikada na području grada ne intonira srpska državna himna. Isto tako tražit ćemo i da povodom državnih praznika vojna i policijska izaslanstva polažu vijence na Memorijalnom groblju, da se u vukovarsku vojarnu trajno vrati polaganje svečane prisege za diplomirane polaznike vojnih škola kao i da to bude prošireno i na pripadnike policije", naveo je predsjednik povjerenstva za pravna pitanja u Stožeru Vlado Iljkić. Ujedno traže i da se Ministarstvo branitelja preseli u Vukovar te na poseban način skrbi o ratnoj spomeničkoj baštini. Predsjednik stožera Tomislav Josić opovrgnuo je nagađanja pojedinih medija kako će se stožer uključiti u predizbornu kampanju rekavši da stožer ostaje i dalje politički neutralan.

ZAGREB - Hrvatski laburist Branko Vukšić danas je ispred zagrebačke Gradske uprave započeo s prikupljanjem pet tisuća potpisa birača za kandidaturu za gradonačelnika Zagreba, a predizbornu kampanju započeo je "objavivši rat" nezaposlenosti, korupciji, lažnim obećanjima i rastrošnosti te stranačkoj trgovini koja, kako je rekao, dva desetljeća urušava Zagreb. "Objavljujem rat namještenim natječajima i nepotizmu, kukavičluku i bezidejnosti, birokratiziranju, kultu ličnosti i improvizaciji koja je potisnula ili uništila funkcioniranje sustava. Objavljujem rat štetnoj, pokvarenoj kohabitaciji i stranačkom kadroviranju, šator-gradu, tezi da je otpad smeće, obmani da jedino HDZ i SDP, sa svojim moćnicima i trabantima, smiju i mogu vladati Zagrebom", kazao je, uz ostalo, Vukšić. Zagrepčanima je poručio kako nisu svi političari isti iako ih se na silu želi pomiješati u isti koš što, rekao je, čine oni koji žele zamesti tragove svojih pljački ili nesposobnosti.

SPLIT - Upravnome sudu u Splitu danas su Zelena akcija, Inicijativa "Srđ je naš" i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) predali tužbu protiv Ministarstva zaštite okoliša kojom od suda traže da poništi rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš golfskog resorta na Srđu u Dubrovniku. Predstavnik "Zelene akcije" Enes Ćerimagić rekao je novinarima ispred Upravnoga suda u Splitu kako će oni na sudu dokazivati da je "enormna izgradnja koja se planira na platou Srđa nezakonita" te da je riječ o manipulaciji koja se temelji na tumačenju koje je "zaostatak notornog Zakona o igralištima za golf".

"Smatramo kako je bitno dokazati da je takva interpretacija zakona pogrešna jer - ako bi se dopustilo takvo tumačenje zakona, to bi omogućilo tsunami apartmanizacije po cijeloj obali. Dubrovnik bi tu samo bio prvi primjer nedopustivog napada na najvrjedniji prostor koji Hrvatska ima", istaknuo je Ćerimagić.

(Hina) xdm ydm

An unhandled error has occurred. Reload 🗙