FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mkov
ZAGREB, 17. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Izmjenama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju danas su se žestoko usprotivili oporbeni saborski klubovi zamjerivši što zakon nije čekao donošenje Stretegije razvoja sustava znanosti i visokog obrazovanja, a u svom zahtjevu dobili su i potporu HNS-ovoga zastupničkog kluba . „Strategija je u izradi i trebala bi biti gotova za dva-tri mjeseca. Kako se još ne zna kako će ona izgledati, postavlja se pitanje što ako strategija odredi neke druge smjerove razvitka sustava znanosti i visokog obrazovanja“, zapitao se Reiner predloživši da se prijedlog izmjena zakona i ne šalje u drugo čitanje.

ZAGREB - Zastupnici u Hrvatskom saboru večeras su kratko razmotrili Prijedlog odluke o imenovanju članova Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pojasnio je kako ta zaklada potiče model prijelaza s državnoga upravljanja znanstvenim sektorom prema modelu državnoga nadziranja sustava. Također, sukladno Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova, propisano je kako će se promicati uporaba rodno osjetljivog jezika u državnim tijelima i tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kao i u javnom govoru i medijima. U skladu s time, u Zakon se unosi odredba koja će regulirati rodnu neutralnost izraza, pojasnio je ministar Jovanović.

ZAGREB - Sabor sutrašnje zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o sportu kojim se, uz ostalo, omogućuje dodjela naknada vrhunskim sportašima nakon 45. godine. Predlažu se naknade vrhunskim sportašima nakon 45. godine života, koji imaju hrvatsko državljanstvo, prebivalište u RH i nisu pravomoćno osuđeni za kazneno djelo u trajanju dužem od pet godina. Naknada, kako poručuju iz vlade, neće biti veća od prosječne neto plaće zaposlenih u Hrvatskoj, s tim da će iznos ovisiti o tome je li vrhunski sportaš osvojio zlatnu (100 posto naknade) odnosno brončanu medalju (40 posto) na svjetskim prvenstvima.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić smatra da se zajedništvo u Europskoj uniji (EU) izgrađuje na krivoj slici o čovjeku te je novoizabranim hrvatskim zastupnicima u Europski parlament poručio da se moraju boriti za temeljnu antropološku istinu koja, prije svega, uključuje monogamni brak, ili kako stoji u Bibliji "Bog stvori muškarca i ženu". "Vidimo kakvim smo sve krivim ideologijama i pokušajima izvrgnuti", rekao je nadbiskup Puljić i dodao da su kršćani pozvani braniti istinu o čovjeku i istinu o braku, jer Europe, kako je to rekao papa Benedikt XVI., ne bi bilo kad bi ta osnovna stanica nestala iz njezine socijalne strukture ili kad bi se promijenila u svojoj biti. Odnosno, ocijenio je, "tada te Europe nema, ona je pokojna, te civilizacije nema".

RIJEKA/ZAGREB - U Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Rijeci prošle je noći obavljena tisućita transplantacija bubrega, što je vrhunski rezultat i potvrđuje uspjeh stručnjaka tog centra, na čemu je multidisciplinarnom transplantacijskom timu za bubrege i svim djelatnicima bolnice, koji na bilo način sudjeluju u tom programu, čestitao ministar zdravlja Rajko Ostojić, priopćilo je danas Ministarstvo zdravlja.

ZAGREB - HDZ-ova kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić reagirala je danas na izjavu premijera Zorana Milanovića da je Milan Bandić HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika, tvrdnjom kako je "jasno kao dan samo to da je Vlada koju vodi Milanović krajnje nesposobna, da je zemlju dovela do granice pucanja i da je stanje u Zagrebu katastrofalno, prije svega zbog politike koju su zajedno vodili i vode Milan Bandić i SDP. Mađerić je ocijenila kako je "jasno kao dan da Zoran Milanović reda neodgovorne i neodmjerene izjave i da se sve više ponaša kao ”slon u staklarni” te istaknula kako Milan Bandić nikad nije bio kandidat HDZ-a, pa tako nije ni sada, uoči lokalnih izbora.

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas strategiju kulturnog razvitka grada od 2013. do 2020. godine te kandidaturu Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar rekao je da je strategija kulturnog razvitka dokument koji jasno određuje kulturnu politiku Rijeke kako bi se potaknuo brži razvitak i promijenio sustav financiranja kulturnih djelatnosti iz proračuna.

ČAKOVEC - Predsjednik međimurskog HDZ-a Darko Horvat danas je u Čakovcu najavio kandidaturu za međimurskog župana na svibanjskim lokalnim izborima, a predstavljajući svoj program ocijenio je kako je SDP-ova i HNS-ova vlast od nekad najkonkuretnije županije uspjela napraviti regiju koju investitori danas zaobilaze zbog nesigurnosti. Horvat je bivši ravnatelj Uprave za energetiku pri tadašnjemu Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština danas je jednoglasno i bez mnogo rasprave prihvatila odluku o donošenju Urbanističkog plana uređenja (UPU) Studentskog kampusa Borongaja, vrijednog pola milijarde eura, koji je dva puta bez uspjeha bio na dnevnome redu, a sada je ta odluka prihvaćena hitno zato što rok za EU fondove istječe 30. lipnja.

ZAGREB, 17. travnja 2013. (Hina) - Pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare kako nema nikakvog razloga da se ne povuku odluke o deložaciji antikvarijata i knjižare "Jesenski i Turk" te knjižare "Vuković & Runjić" iz prostorija Kulturno-informativnog centa (KIC) zbog kašnjenja u plaćanju najamnine, s čim se složila i ravnateljica KIC-a Gabrijela Krmpotić-Kos, koja je i zatražila deložaciju.

OSIJEK - Sudac istrage osječkoga Županijskog suda danas je iz istražnog zatvora pustio dvojicu osumnjičenika iz tzv. afere "Indeks" vezane uz Ekonomski fakultet Osijek pošto je uknjižbom na založene nekretnine za njih osigurana jamčevina od 400 tisuća kuna, izvijestio je taj sud. U priopćenju za javnost navodi se kako su osumnjičenici dostavili rješenja Zemljišno-knjižnoga odjela osječkoga Općinskog suda u kojima je provedena uknjižba prava zaloga na njihovim nekretninama od 400.000 tisuća kuna u korist Republike Hrvatske.

ZAGREB - U sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak će biti otvorena izložba vatrenog oružja iz zbirke Muzeja policije, doznaje se u MUP-u. U zbirci dominira vatreno oružje 20. stoljeća, a posebnu vrijednost ima oružje hrvatske proizvodnje stvarano u trenucima otvorene velikosrpske agresije i međunarodnog embarga na uvoz oružja. Na izložbi će, osim toga biti predstavljeno i povijesno oružje iz II. svjetskog rata.

ZAGREB - Bivša direktorica zračne luke "Varaždin Airport" Narcisa Huljev danas je iz Varaždina privedena na pripremno ročište na zagrebačkom Županijskom sudu gdje će joj se zajedno s bivšim gradonačelnikom Ivanom Čehokom, poduzetnikom Davorom Pataftom i ostalima suditi zbog nedjela kojima je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš ponovio je prijedlog ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanoviću da se sastanu predstavnici Sveučilišta i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) kako bi u duhu međusobnog uvažavanja i konstruktivnosti razmotrili i raspravili sva otvorena pitanja, uklonili aktualna neslaganja i našli optimalno rješenje za financiranje istraživačke i visokoobrazovne djelatnosti u ovoj i idućim godinama.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙