FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je u sinoćnjem Dnevniku Nove TV da je predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević Ruža Tomašić, koja je na jučerašnjim izborima izabrana za zastupnicu u Europskome parlamentu, gore od elementarne nepogoda, te da je ona i društvena nepogoda, kao i da će se protiv toga odlučno boriti, a i protiv drugih društvenih nepogoda poput korupcije, primjerice i one u Zagrebu. "Ruža Tomašić gora je od elementarne nepogode jer je za mene netko tko je u stanju reći za pripadnike drugih, i to na vrlo perfidan način, da su gosti u Hrvatskoj, a ne u Finskoj, nego u Hrvatskoj koja je imala rat, to je za mene društvena nepogoda", istaknuo je Milanović u odgovoru na novinarsku primjedbu kako ne može reći za osobu koju su hrvatski građani izabrali za zastupnicu u Hrvatskome saboru i u Europskome parlamentu da je elementarna nepogoda.

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovio je da žali zbog lošega odaziva na izborima za Europski parlament, za koji krivi "lošu i nepoštenu taktiku Vlade", ali i izrazio uvjerenost da bi HDZ postigao još bolji rezultat da su ti izbori održani u svibnju, zajedno s lokalnima. Na pitanje zabrinjava li ga loš odziv na izbore, na kojima je glasovalo nešto više od 20 posto od ukupnoga broja birača, Karamarko je, u emisiji "Oporbeni zarez" Hrvatskog radija, podsjetio da je prije izbora pozvao građane da iziđu u što većem broju. Uvjeren je da bi svaki datum održavanja izbora za HDZ bio povoljan. "Nama bi tajming išao na ruku u svakom slučaju, jer se sve više i više dižemo, sve smo bolji i bolji, a u svibnju bismo bili još bolji", kazao je Karamarko. Suglasio se s ocjenom da su jučerašnji izbori bili najskuplje istraživanje rejtinga, ističući da je takvo trošenje proračunskoga novca neodgovorno prema poreznim obveznicima.

RIJEKA - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović s javne tribine o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju održane u Rijeci poručio je svim znanstvenim novacima koji stječu uvjete za zvanje docenta da neće morati odlaziti van Hrvatske. Neistinito je da ministarstvo reže troškove zbog čega bi znanstveni novaci morali odlaziti u inozemstvo, rekao je Jovanović. Ocjenjujući sveučilišta u Hrvatskoj, kazao je da je riječko najpropulzivnije, a da je jedini problem među sveučilištima ono u Zagrebu. Preglomazno je, previše konzervativno i presporo te je kočnica cijelom sustavu, naveo je.

ZAGREB - Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je za boravka u Splitu kako je prošlo vrijeme privatnog monopola u zdravstvu u Hrvatskoj i prelijevanja javnog novca u privatne džepove. Protiv privatnika nemam apsolutno ništa jer privatnici su nam dobrodošli. Oni su nam pozitivna konkurencija i podižu kvalitetu, ali nema više privatnog monopola. Točka. Gotova priča. Nema više prelijevanja javnog novca u privatne džepove. Gotova priča. Nema više napuhavanja cijena. Gotovo. Završilo", istaknuo je ministar zdravlja Ostojić odgovarajući na novinarska pitanja o stanju u hrvatskome zdravstvu nakon otvorenja dnevne bolnice za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u sklopu splitskoga KBC-a.

ZAGREB - Kandidatkinja HDZ-a za zagrebačku gradonačelnicu Margareta Mađerić ocijenila je da će lista HDZ-a na lokalnim izborima ostvariti izuzetno dobar rezultat, a osobno očekuje ulazak u drugi krug, ističući kako su jučerašnji izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu (EP) bili pouka svima koji "zaboravljaju pravu snagu HDZ-a". Mađerić u priopćenju naglašava da je Zagreb na izborima za EP "pokazao pravo raspoloženje", izražavajući ponos što je lista s HDZ-om na čelu pobijedila u mnogim mjesnim odborima.

ZAGREB - S obzirom na slab odaziv birača te velik postotak nevažećih listića i propalih važećih glasova, kao i dojave građana o negativnim iskustvima u provedbi izbora za Europski parlament, GONG je izrazio žaljenje zbog, kako navodi, propuštene prilike da građani, umjesto statista, postanu subjekti političkog odlučivanja o Hrvatskoj kao članici Europske unije (EU). GONG smatra da su za odaziv tek 20,84 posto birača prvenstveno odgovorne političke elite koje su proces pristupanja EU svih ovih godina otuđile od građana.

DUBROVNIK - Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u RH mufitja Aziz ef. Hasanović u Dubrovniku su potpisali ugovor o donaciji 990.000 kuna za uređenje društvenog centra Islamske zajednice u Dubrovniku. Grad Dubrovnik donirao je 990.000 kuna za uređenje društvenog centra Islamske zajednice u zgradi negdašnjeg poduzeća GP Dubrovnik u Gružu. Riječ je o 380 metara četvornih, a cijeli projekt stajat će oko šest milijuna kuna. Muftija Aziz ef. Hasanović rekao je kako je riječ o odgovarajućem rješenju za Islamsku zajednicu, a to je primjer za cijelu Hrvatsku i EU jer je riječ o gradu koji je primjer integracije Islamske zajednice u život grada.

SLAVONSKI BROD - Svečanom sjednicom Županijske skupštine Brodsko-posavska županija proslavila je svoj dan i 20. obljetnicu utemeljenja. Župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Zvonimir Markotić istaknuli su nastojanja vlasti da se ublaže posljedice krize koja je utjecala na gospodarski rast i standard, pri čemu im je pomoglo korištenje međunarodnih fondova i pretpristupnih fondova Europske unije. Župan Marušić rekao je kako su dosad realizirali ili je u tijeku realizacija 31 projekta vrijedna 80 milijuna kuna.

SPLIT- Oporbeni vijećnici SDP-a, HNS-a i HSU-a demonstrativno su napustili sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, zato što nije prihvaćen prijedlog Povjerenstva za ravnopravnost spolova da nagradu „Žena godine Splitsko-dalmatinske županije“, koja se trebala dodijeliti po prvi puta, dobije koordinatorica feninističke udruge Domine Mirajana Kučera.

ZAGREB - Iako u Hrvatskoj ima primalja koje bi samostalno mogle obavljati porođaje kod kuće, nema zakonodavnog okvira koji bi im to omogućavao, rečeno je na konferenciji za novinare u povodu konferencije prePOROD 2013. "Izazovi i trendovi u maternalnoj skrbi u Hrvatskoj i Europskoj uniji". "Hrvatska ima primalje osposobljene za vođenje porođaja kod kuće, no glavni je problem opasnost od otkaza ako zajedno s trudnicom odmah nakon porođaja ne dođe u bolnicu", objasnila je problem u vezi s porođajem kod kuće viša primalja varaždinske bolnice Erika Spirić.

ZAGREB - Prvim programom filmova u konkurenciji sinoć su u Kinu Studentskoga centra otvoreni 22. dani hrvatskoga filma, u okviru kojih će se do 21. travnja za nagradre natjecati više od stotinu filmova koji predstavljaju godišnju produkciju hrvatskog filma svih kategorija osim dugometražnog igranog filma.

Tu već tradicionalnu zagrebačku manifestaciju, koja je uz festival igranog filma u Puli središnji filmski događaj kad je riječ o domaćoj kinematografiji, otvorila je Melita Andres Vukotić, udovica Dušana Vukotića, autora Oscarom nagrađenog animiranog filma "Surogat" prema kojemu će se od ove godine zvati Grand Prix festivala.

RIJEKA - U riječkoj galeriji Mali salon sinoć je otvorena izložba umjetnina iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) pod nazivom "Rijeka depo". Izloženo je dvadesetak slika, skulptura i objekata te se prikazuje video Sanje Iveković nazvan "Osobni rezovi". Predstavljeni su radovi Marina Tartaglie, Ivana Kožarića, Vladimira Gudca, Romola Venuccija, Carla Ostrogovicha, Julije Knifera i drugih autora te skulpture Koste Angelija Radovanija, Vojina Bakića, Dušana Džamonje i Rudolfa Ivankovića.

ZAGREB - Na Sajmu knjiga u Londonu, koji se održava od 15. do 17. travnja, jučer je otvoren hrvatski štand te je predstavljen posebni broj književnog časopisa "Relations" Hrvatskog društva pisaca na engleskom jeziku posvećen hrvatskoj suvremenoj prozi. "Upravo smo imali povijesno prvo događanje na hrvatskome štandu na londonskome sajmu knjiga, promociju časopisa koji je ove godine posvećen onima koji promoviraju hrvatsku književnost na engleskome jeziku - hrvatskim izdavačima Frakturi i Sandorfu, britanskom Istros Booksu, te američkoj kući Autumn Hill Books", kazao je u razgovoru za Hinu hrvatski književnik i urednik časopisa Roman Simić Bodrožić.

ZAGREB - Bivši direktor propale tekstilne tvrtke Kamensko Damir Rihtarić optužen je za nenamjensko trošenje 5,2 milijuna kuna dobivenih od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo je protiv 48-godišnjeg Rihtarića podiglo optužnicu zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a tereti ga da je 5,9 milijuna kuna poticajnih sredstava dobivenih 2008. za kupnju strojeva, opreme i softvera nenamjenski trošio za tekuće poslovanje Kamenskog. U namjeri da to prikrije ministarstvu je, tvrde u tužiteljstvu, podnio izvješće o provedbi prijavljenih projekata u kojem je lažno naveo da je novac korišten za ugovorenu namjenu.

RIJEKA - Primorsko-goranska Policijska uprava izvijestila je da je netko demontirao brončano poprsje Ivana Matetića Ronjgova koje je pronađeno u blizini jednog ugostiteljskog objekta u Viškovu. Poprsje je bilo na spomeniku u parku u Viškovu, a demontirano je prekjučer. Pronađeno je u blizini jednog ugostiteljskog objekta u Viškovu, a policija provodi kriminalističku istragu kako bi utvrdila sve okolnosti tog događaja. Ivan Matetić Ronjgov, skladatelj i melograf, rodio se u zaseoku Ronjgi u općini Viškovu 1880. godine

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙