FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk i prometni kaos u gradskom prometu Sarajeva traje danima

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. travnja 2013.(Hina) - Štrajk zaposlenih u sarajevskom javnom gradskom prijevozu nastavio se i u utorak, unatoč zahtjevima za njegovim okončanjem, prouzročivši već nekoliko dana prometni kaos na ulicama Sarajeva kojima, umjesto autobusa, tramvaja i trolejbusa gradskog prijevoza, vozi 90-ak autobusa i minibusa pristiglih iz svih dijelova zemlje među kojima su neki i iz Banje Luke.

Unatoč pozivu koji je djelatnicima gradskog prometnog poduzeća (GRAS) u ponedjeljak navečer uputila skupština Sarajevske županije, na ulicama se u utorak pojavio samo jedan kombi gradskog poduzeća, dok su sva ostala vozila ostala u garažama. Štrajk koji traje još od 2. travnja tako se nastavlja, a prouzročio je prometni kaos u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojemu zaposleni kasne na posao, djeca u škole, a gradske prometnice su zagušene velikim brojem privatnih vozila.

Skupština Sarajevske županije je na izvanrednom zasjedanju održanom u ponedjeljak dala ultimatum radnicima GRAS-a da u utorak uspostave i normaliziraju gradski promet, no na to su se oglušili svi osim vozača jednog kombija.

Županijskim vlastima ali ni upravi GRAS-a nije jasno što zapravo štrajkaši traže. Rad su obustavili uz obrazloženje kako im se duguje jedna plaća, a kada se to ispostavilo netočnim zatražili su isplatu naknade za topli obrok, da bi potom tražili ostavku županijskog ministra prometa Jusufa Bubice. Trenutačna direktorica GRAS-a Mubera Begić-Žiga danima je bezuspješno pokušavala nagovoriti vozače autobusa, tramvaja i trolejbusa da prekinu štrajk. Ona je najavila kako se sukladno Zakonu o radu provodi postupak utvrđivanja odgovornosti. Podnesena je tužba Općinskom sudu oko utvrđivanja nelegalne obustave prometa, a od resornog ministarstava ići će i prijava tužiteljstvu, kazala je Begić-Žiga.

Od štrajka se ogradio i predsjednik sindikata vozača GRAS-a Nazif Dacić. "Ne stojimo iza ovoga i potpuno se ograđujemo od štrajka", kazao je Dacić za "Oslobođenje" od utorka.

Sadašnja županijska vlada, koju čini koalicija predvođena Strankom demokratske akcije (SDA), tvrdi kako su radnici GRAS-a tek instrument u rukama Socijaldemokratske partije (SDP) koja tako pokušava stvoriti kaos i srušiti vladu. Vlada je reagirala tako što je uspostavila krizni stožer i pozvala prijevoznike iz svih dijelova države da joj iznajme svoje autobuse i tako barem djelomice osiguraju funkcioniranje gradskog prometa.

Ministar Bubica tražio je čak pomoć i od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka ne bi li osigurao još autobusa iz Beča. Inzko se, međutim, u to nije želio miješati te je izrazio razočarenje takvom situacijom. Bubica je u utorak kazao kako se pregovara s nekim gradovima o posudbi tramvaja koji bi u prometu zamijenili one što su ih radnici GRAS-a blokirali u krugu te tvrtke.

Procjena vlasti je kako štrajk u gradskom prometu dnevno proizvodi gubitke od najmanje milijun i pol konvertibilnih maraka (oko 750 tisuća eura).

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙