FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska i Njemačka pomažu obilježavanje 100 godina Sarajevskog atentata

Autor: rmav
SARAJEVO, 8. travnja 2013.(Hina) - Francuska vlada pomoći će, uz potporu Njemačke, osigurati financiranje niza manifestacija kojima će se u lipnju 2014. u Sarajevu obilježiti sto godina od početka Prvog svjetskog rata, potvrdio je u ponedjeljak francuski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Rolan Gilles, dok je sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić istaknuo kako će obilježavanje biti nova prilika za reintegraciju zemlje oko tog jedinstvenog projekta.

"U Francuskoj postoji snažna volja da se ovim povodom još jednom razmisli o tome što pokreće ratove i da se pošalje snažna poruka mira", kazao je novinarima veleposlanik Gilles.

Podsjetio je na činjenicu kako je u Prvom svjetskom ratu, potaknutom sarajevskim atentatom u kojemu su 28. lipnja 1914. ubijeni austrijski prijestolonasljednik nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija, poginulo više od deset milijuna ljudi, od čega gotovo četiri milijuna Francuza i Nijemaca.

Dvije zemlje, koje su tada bili neprijatelji, danas su saveznici okupljeni oko projekta Europske unije i to je najvažnija poruka koja se danas može poslati, ocijenio je Gilles.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako će obilježavanje 100. obljetnice sarajevskog atentata, uz to što će poslati snažnu poruku mira, biti i motiv za reintegraciju cijele države jer će uključiti cijelu BiH oko jedinstvenog projekta čiji je cilj poslati u svijet poruku mira. "To može biti prvi pokazatelj da i u ovoj zemlji postoje projekti oko kojih postoji političko jedinstvo", kazao je Komšić.

U cilju priprema obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata utemeljena je posebna zaklada pod nazivom "Sarajevo - srce Europe".

Središnji događaj koji je najavljen bit će koncert Bečke filharmonije 28. lipnja.

Prije toga bit će održan još niz koncerata u drugim gradovima u BiH, upriličit će se skup svjetskih povjesničara te debate koje će organizirati francuske radijske i televizijske kuće. Najavljeno je i da će "Tour de France" organizirati veliku biciklističku utrku.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙