FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karadžić traži da se Mladića prisili na svjedočenje

Autor: spuc
ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je u četvrtak od Haškog suda (CTY) da izdavanjem subpoene prisili bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, kojemu se također sudi u Den Haagu, na svjedočenje u njegovu predmetu kao svjedoka obrane.

Karadžiću i Mladiću pred ICTY-ijem se sudi u dva odvojena suđenja za iste optužbe - genocid u BiH, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva u BiH, opsadu Sarajeva i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

U zahtjevu za izdavanjem subpoene Karadžić navodi da je Mladić ovog mjeseca odbio njegov poziv da dobrovoljno svjedoči a da je njegovo svjedočenje relevatno za sve aspekte predmeta protiv Karadžića.

"Mladić ima relevantne informacije za obranu Karadžića o svim komponentama predmeta", navodi se u zahtjevu.

Mladić bi, prema tom zahtjevu, trebao potvrditi da udruženi zločinački pothvat s ciljem progona nesrpskog stanovništva u BiH nikad nije postojao. Također trebao bi potvrditi da nikada nije izvijestio Karadžića da će zarobljenici iz Srebrenice "biti strijeljani, da se strijeljaju ili da su strijeljani", kao i da nikada nije bilo "Karadžićevih zapovijedi, planova ili namjere da se zarobljenici pogube". Karadžić očekuje i da Mladić potvrdi da ga je za vrijeme opsade Sarajeva redovito uvjeravao da napadi na grad nisu ni neselektivni ni nesrazmjerni.

Mladićeva obrana odbila je zahtjev s obrazloženjem da se Mladiću u Den Haagu sudi po istoj optužnici pa to nije u njegovu interesu.

(Hina) xps ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙