FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za nacionalne manjine 38,6 milijuna kuna

Autor: dber
ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Za nacionalne manjine ove godine je iz državnog proračuna namijenjeno 38,6 milijuna kuna potpore za programe ostvarivanja kulturne autonomije, a preraspodjela tog novca izazvala je na sjednici Savjeta za nacionalne manjine dugu i burnu raspravu te nekoliko amandmana da bi, na kraju, za predloženu odluku bilo 15 članova, Bashkim Shehu bio je protiv, a suzdržan saborski zastupnik Dragan Crnogorac.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer je ustvrdio da članovi tog savjeta, saborski zastupnici, nisu u sukobu interesa kad se dodjeljuju sredstva nacionalnim manjinama jer za to postoje točno određeni kriteriji i metodologija te je izrazio žaljenje što je zbog takvih stajališta izrečnih u javnosti sjednicu prije glasovanja napustio Furio Radin.

Prihvaćena je preraspodjela unutar postojećih sredstava koju je zatražio Angel Mitrevski za makedonsku nacionalnu manjinu, Deneš Šoja za mađarsku i Bashkim Shehu za albansku nacionalnu manjinu, no Shehu je bio protiv odluke u cijelosti jer nisu prihvaćeni i drugi njegovi prijedlozi.

"Kada je riječ o kulturnoj autonomiji, mislim da mogu najracionalnije vidjeti što i kako s novcem", rekao je Shehu, profesor glazbe.

Članovi Savjeta za nacionalne manjine izrazili su zadovoljstvo što Vlada RH nije znatno smanjivala sredstva za programe nacionalnih manjina, ali su neki izrazili zabrinutost što će se, kako je najavio Tolnauer, smanjivati iznosi za informiranje i izdavaštvo.

"Dobro je da Vlada RH ne smanjuje sredstava za programe nacionalnih manjina", naglasio je Milorad Pupovac i predložio Savjetu da uputi Vladi prijedlog da ubuduće osigura povoljnije financijske uvjete za bošnjačku manjinu, drugu po brojnosti, i romsku manjinu, s obzirom na njihov socio-ekonomski status.

Furio Radin je izrazio zabrinutost zbog moguće racionalizacije financiranja novina nacionalnih manjina koja bi mogla uslijediti te svaki takav postupak nazvao dvojbenim nadovezujući se na Tolnauerove tvrdnje da mnoge manjinske novine i časopisi uglavnom veličaju predsjednike vijeća i slično, dok o radu manjina i njihovu položaju jako malo pišu. Ipak, pohvalio je "Novosti", novine koje su dobro uspjele i na širem tržištu.

Tijekom 2013. za informiranje će biti izdvojeno najviše novca, 49 posto, za amaterizam 26 posto, a za razne manifestacije 15 posto.

S 38,6 milijuna kuna, što je oko šest posto manje nego lani, financirat će se ukupno 80 nevladinih udruga odnosno programi ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina pa će tako Albanci dobiti 753 tisuće kuna, Bošnjaci 1,9 milijuna, Bugari 100.000 kuna, Crnogorci 734.000 kuna, Česi 3,5 milijuna, a Mađari 4,4 milijuna. Makedonci će dobiti 754.000 kuna, Nijemci i Austrijanci 732.000 kuna, Poljaci 96.000 kuna, Romi 795.000 kuna, Rusi 125.000 kuna, a Rusini i Ukrajinci 1,5 milijuna. Slovaci u ovoj godini raspolažu s 1,5 milijuna, Slovenci sa 770.000 kuna, Srbi s 10,8 milijuna kuna, Talijani s 8,3 milijuna, a Židovi s 747.000 kuna.

(Hina) xbdj yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙