FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GONG zabrinut zbog izbjegavanja da se uredi zakonski okvir referenduma

Autor: hspa
DUBROVNIK, 18. travnja 2013. (Hina) - U kontekstu neuspjeloga referendumu u Fužinama i nadolazećega u Dubrovniku Udruga GONG u današnjem priopćenju izrazila je ponovno zabrinutost zbog sustavnoga izbjegavanja vlasti da primjereno i nedvosmisleno urede zakonski okvir.

Napomenuvši kako je Radna skupina Ministarstva uprave za izmjene zakonodavstva osnovana još prije godinu dana te da je prošloga tjedna saborski Odbor za Ustav poslovnik i politički sustav ponovno podsjetio na potrebu uređenja Zakona o referendumu GONG očekuje da Vlada i Ministarstvo uprave daju jasne smjernice i definiraju rok u kojem će nacrt izmjena zakona poslati u javnu raspravu.

U usporedbi s referendumom o pristupanju Hrvatske EU, kojemu se odazvalo 43,5 posto birača, apsurdno je da se odluka na lokalnom referendumu o vjetroparku ne smatra pravno valjanom iako mu se prošloga vikenda u općini Fužine odazvalo 46,6 posto birača. Jednaka pravila nažalost vrijedit će i za lokalni referendum koji se 28. travnja 2013. održava u Dubrovniku mogao bi se dogoditi sličan scenarij kao u Fužinama upozoravaju iz GONG-a.

Što se tiče organizacije samog referendumskog dana odgovornost je povjerenstva za provedbu lokalnog referenduma da osigura profesionalan i nepristran rad biračkih odbora u kojima bi bile zastupljene obje strane - zagovarači i protivnici. Nadalje, drže u GONG-u, neophodno je osigurati uvjete za promatranje referenduma svim promatračima političkih stranaka i nevladinih udruga koje djeluju na području neovisnog promatranja izbornih postupaka i referenduma i kroz ili promicanje ljudskih i građanskih prava.

Odgovornost je Državnoga izbornog povjerenstva da povjerenstvu za provedbu lokalnoga referenduma osigura smjernice i upute o konkretnim načinima rješavanja svih konkretnih pitanja. U međuvremenu od lokalnih i nacionalnih medija očekujemo profesionalno izvještavanje u skladu s pravilima novinarske struke a Hrvatska radio televizija treba konačno objaviti vlastita pravila o postupanja HRT-a oko referenduma.

Imajući na umu da uoči lokalnoga referenduma nije predviđena "referendumska šutnja" pozivamo aktere ovog procesa da se suzdrže od neprimjerenog pritiska na birače poručuju iz GONG-a te dodaju kako je GONG na svojim stranicama objavio analizu referenduma u Hrvatskoj u odnosu na europske standarde te preporuke za poboljšanje zakonodavnog okvira i provedbu referenduma u Hrvatskoj.

(Hina) xddub ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙