FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vlada očekuje niže stope rasta i veći deficit

Autor: scvi
PARIZ, 17. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Francuska vlada danas je snizila procjene gospodarskog rasta te najavila da će proračunski deficit biti veći nego je prvotno planirano.

Po najnovijim procjenama francuske vlade, ove će godine bruto domaći proizvod (BDP) porasti svega 0,1 posto, a iduće 1,2 posto. Ranije je procjenjivala gospodarski rast u ovoj godini od 0,8 posto, a u idućoj od 2 posto.

Čak i nakon revizije, procjene su i dalje više nego makroekonomista i financijskih institucija. Primjerice, Međunarodni monetarni fond snizio je jučer svoje prethodne gospodarske procjene, pa očekuje ove godine gospodarski pad u Francuskoj od 0,1 posto, a iduće godine rast od 0,9 posto.

A kako je francuska vlada objavila da neće dalje rezati potrošnju, niže stope rasta znače i veći deficit. Posljedica toga bit će da Francuska neće uspjeti sniziti svoj proračunski manjak ispod 3 posto BDP-a do iduće godine, niti uravnotežiti proračun tijekom mandata francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Prema najnovijem višegodišnjem proračunskom planu tamošnje vlade, proračunski deficit bit će spušten ispod 3 posto BDP-a tek u 2014. godini. Pritom će deficit u 2017. iznositi 0,7 posto BDP-a. Usporedbe radi, ranije se predviđalo da će u 2017. BDP iznosi svega 0,3 posto BDP-a.

Ipak, na strukturnoj razini, na kojoj je isključen utjecaj gospodarskog ciklusa na proračun pa Europska komisija to smatra adekvatnim, u francuskom proračunu u 2016. planira se višak od 0,2 posto BDP-a, a godinu iza od 0,5 posto.

Isto tako, francuska vlada neće uspjeti ostvariti niti svoj ranije postavljene cilj u vezi smanjivanja zaduženosti u 2014. godini na 90,5 posto BDP-a. Iduće godine, naime, francuska vlada predviđa zaduženost u visini od 94,3 posto, a u 2015. na 93 posto.

„Ne odustajemo od ničega. Cilj vlade je i nadalje da ostvarimo strukturnu ravnotežu do 2017. godine, osiguramo najsnažniji mogući gospodarski rast i zaokrenemo trend zaposlenosti od kraja 2013. godine“, izjavio je francuski ministar financija Pierre Moscovici u današnjem razgovoru za list Le Monde.

Prijedlog novog višegodišnjeg proračunskog plana idućega tjedna vlada će poslati u parlament.

Taj novi proračunski plan bit će ključan u nastojanjima Francuske da uvjeri partnere u eurozoni i Europsku komisiju da joj omoguće dodatno vrijeme za spuštanje proračunskog deficita ispod 3 posto BDP-a.

Istodobno, francuski vjerovnici pozorno prate znakove neispunjavanja prvotnih proračunskih ciljeva i snižavanja procjena rasta. Zasad su prinosi po francuskim državnim obveznicama stabilni.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙