FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska za dlaku izbjegla recesiju; rast anemičan

Autor: mkuz
PARIZ, 9. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Francusko je gospodarstvo u prvom tromjesečju za dlaku izbjeglo recesiju, procijenila je u utorak središnja banka, iako podaci o poslovanju i trgovini i dalje ukazuju na mukotrpan put oporavka.

Banka procjenjuje da je 2.000 milijardi eura vrijedna francuska privreda u prva tri ovogodišnja mjeseca porasla 0,1 posto, čime je potvrdila prethodnu procjenu.

Ako službeni podaci u svibnju definitivno potvrde tu procjenu, Francuska će za dlaku izbjeći treću recesiju od financijske krize u 2008. i 2009. U zadnjem tromjesečju prošle godine aktivnosti su se smanjile za 0,3 posto.

Bančino redovno mjesečno istraživanje poslovne klime, na kojem se temelji prognoza gospodarskog rasta, pokazalo je ipak da su izgledi za gospodarski rast i u narednom razdoblju 'anemični', budući da je i proizvodni i uslužni sektor izvijestio o slabljenju aktivnosti u ožujku.

Tvrtke pritišće slabljenje domaće potražnje, budući da su potrošači oprezni u trošenju u kontekstu rasta stope nezaposlenosti na 10,6 posto, što je njezina najviša razina u više od deset godina. Inozemna potražnja ne uspijeva nadoknaditi slabiju domaću potražnju, pokazali su danas objavljeni podaci carinske uprave, s obzirom na povećanje trgovinskog deficita u veljači na 10 milijardi eura.

Izvoz je pritom oslabio 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec dok je uvoz pao 0,8 posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙