FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maduro optužio venezuelansku oporbu za pripremu udara

Autor: akoz
CARACAS, 16. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Venezeulanski predsjednik Nicolas Maduro je u utorak, nakon što je sedam osoba ubijeno u neredima zbog njegove izborne pobjede, optužio oporbu da planira državni udar.

Oporbeni čelnik Henrique Capriles zatražio je potpuno ponovno prebrojavanje glasova s izbora održanih u nedjelju nakon što su službeni rezultati pokazali tijesnu pobjedu Madura, kojega je za svog nasljednika osobno izabrao pokojni predsjednik Hugo Chavez.

Sedam je osoba poginulo u ponedjeljak kada su stotine prosvjednika izašle na ulice u raznim dijelovima venezuelanske prijestolnice Caracasa i drugim gradovima, u nekim slučajevima paleći gume na cesti i sukobljavajući se sa snagama sigurnosti. Dužnosnici kažu da je u nasilju ozlijeđena još 61 osoba a 135 osoba uhićeno. Prosvjednici su pokušali živog zapaliti jednog od ozlijeđenih, rekla je vlada.

"To je odgovornost onih koji su pozvali na nasilje, koji su ignorirali ustav i institucije", rekao je bijesni Maduro u govoru naciji u utorak. "Njihov je plan državni udar".

Maduro je također rekao da neće dozvoliti veliki prosvjedni marš u srijedu u Caracasu za ponovno prebrojavanje glasova. "Vrijeme je za čvrstu ruku", rekao je.

Izborno povjerenstvo je isključilo mogućnost ponovnog prebrojavanja tako da je Capriles pozvao na ulične prosvjede kako bi se izvršio pritisak da se ispune njegovi zahtjevi što je vrlo brzo pogoršalo stanje i politički sukob u Venezueli.

Državni mediji i dužnosnici su rekli da su među ubijenima u ponedjeljak dvije osobe koje su podržavatelji oporbe ustrijelili dok su slavile Madurovu pobjedu u Caracasu. Jedna je osoba poginula u napadu na državnu bolnicu u središnjem dijelu države a dvije su osobe, od kojih je jedan policajac, ubijene su u pograničnoj regiji na području Anda, rekle su vlasti.

"Mi ćemo taj nasilni fašizam poraziti demokracijom", rekla je ministrica vanjskih poslova Elias Juna opisujući izgrede skupini veleposlanika. "Oni koji pokušavaju silom doći do onoga što nisu dobili izborima nisu demokrati"

Oporba nije odgovorila na tvrdnje vladinih dužnsonika i medija o okolnostima pogibija ali je Capriles rekao da je vlada odgovorna za nasilje jer je odbila njegov zahtjev za ponovno prebrojavanje glasova. On je ponovio poziv na održavanje mirnih prosvjeda dok su se tisuće njegovih pristalica u utorak po cijeloj zemlji u prosvjednim povorkama okupljale pred uredima regionalnih izbornih povjerenstva.

Viši državni dužnosnici iznijeli su i mogućnost pokretanja kaznenih postupaka protiv Caprilesa. "Fašisto Capriles, osobno ću se pobrinuti da platiš štetu koju činiš našoj domovini i narodu", napisao je na Twitteru predsjednik nacionalne skupštine Diosdado Cabello i najavio da će od državnih tužitelja zatražiti kaznenu istragu.

Čelnik oporbe je, međutim, rekao da će nastaviti borbu. "Nećemo ignorirati volju naroda. Vjerujemo da smo pobijedili... želimo da se ovaj problem mirno riješi. Nema većine, postoje dvije polovine", rekao je Capriles na konferenciji za tisak.

Maduro je na izborima organiziranim nakon smrti Huga Chaveza službeno osvojio 50,75 posto glasova a Capriles 48,97 posto.

Izvori u oporbi rekli su agenciji Reuters da se nakon njihova prebrojavanja pokazalo kako je Capriles dobio više od 300.000 glasova više od Madura. Caprilesov tim je rekao kako ima dokaze za oko 3.000 izbornih nepravilnosti, od korištenja krivotvorenih osobnih isprava do zastrašivanja volontera na biračkim mjestima.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙