FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Venezuela: Capriles na izborima vodi duhovnu bitku za državu

Autor: dmus
CABIMAS, 28. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Henrique Capriles, kandidat oporbe na venezuelskim predsjedničkim izborima koji će se održati 14. travnja, tvrdi da vodi "duhovnu bitku" i "junački križarski rat" protiv "državne moći" nakon što se odlučio suprotstaviti privremenom predsjedniku države Nicolasu Maduru, kojeg je za svog nasljednika odredio i nedavno umrli predsjednik Hugo Chavez.

Mladi guverner venezuelske države Mirande Capriles se natjecao i protiv Chaveza na posljednjim predsjedničkim izborima u listopadu prošle godine, na kojima je osvojio 44 posto glasova, prema Chavezovih 55 posto, a sad je ponovno prihvatio biti kandidatom oporbene koalicije na izborima sazvanim nakon Chavezove smrti 5. ožujka.

Tijekom kampanje koju vodi u autobusu, 40-godišnji odvjetnik za francuski AFP je ustvrdio kako je nužno "potaknuti vjeru Venezuelaca... jer smo suočeni sa zloporabom vlasti koja se ogleda u kršenjima ljudskih prava, ucjenama, prijetnjama i zloporabama državnih medija u cilju zastrašivanja" protivničkog tabora, kazao je Capriles, zaključivši kako se zbog toga izborna utrka "pretvara u duhovnu borbu koja uporište ima u vjeri".

Capriles, koji u komunikaciji često spominje Boga, Madura optužuje i za činjenicu da se poziva na "ljubav" Venezuelaca prema Chavezu kako bi kompenzirao manjak prijedloga za bolju budućnost zemlje, u kojoj ima mnogo naznaka kriminala i velike inflacije.

Maduro "treba svaki dan upaliti svijeću u nadi da ću se ja odlučiti povući" iz predizborne kampanje, podsmjehnuo se Capriles. "Znam da bi ih to oduševilo, da žele da im oslobodim put", istaknuo je, zanijekavši da uopće razmišlja o odustajanju, kao što to tvrdi vlast.

"Svakim se danom narod uvjerava da Nicolas nema nikakvog načina za upravljanje zemljom ili suočavanje s njezinim problemima... On ima samo laži", naglasio je, ponovivši da je vlada lagala narodu glede zdravstvenog stanja Huga Chaveza prije nego što je umro.

Kandidat široke koalicije koja okuplja brojne stranke i lijeve i desne provenijencije, koje se protive politici Huga Chaveza, obećava uspostavu brazilskog ljevičarskog modela koji spaja socijalnu politiku s tržišnim gospodarstvom kojom bi u konačnici "stvarno" izvukao stanovništvo iz bijede.

(Hina) xdam ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙