FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Širenje poslovanje Austrijske pošte na hrvatsko tržište adresirane pošte

Autor: tmis
ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Austrijska pošta putem svoje hrvatske članice tvrtke-operatora poštanskih usluga Weber Escal&Post d.o.o. proširila je ove godine poslovanje u Hrvatskoj te osim dosadašnjih usluga dostave neadresirane pošte tržištu nudi i usluge u području adresirane pošte odnosno pisama do 50 grama, računa i drugo.

U tome već ove godine, uz kvalitetu i konkurentne cijene, planiraju osvojiti tržišni udjel od 3 do 5 posto, a iduće do 10 posto, istaknuli su viši potpredsjednik Grupe Austrijska pošta Andreas Dragosits i glavni direktor tvrtke Weber Escal Igor Velimirović na današnjem predstavljanju planova za hrvatsko tržište.

Naveli su i kako će zbog širenje portfelja usluga u Hrvatskoj, a što je omogućeno liberalizacijom tržišta poštanskih usluga od 1. siječnja ove godine, zaposliti dosta novih ljudi te nastaviti s investicijama ne precizirajući o kojim se brojkama radi.

Velimirović je naglasio da će zapošljavati u skladu s rastom prihoda, koji su im prošle godine (od neadresirane pošte i drugih segmenata poslovanja) rasli za 13 posto u odnosu na 2011., odnosno na 8,2 milijuna eura. I ove godine očekuju rast prihoda, ali kaže da je teško reći za koliko jer ulaze na novo tržište adresirane pošte ili pošiljki do 50 grama koje je do sada bilo rezervirano područje i samo je Hrvatska pošta imala pravo to raditi.

Dodao je i da je tvrtka Weber Escal osnovana 1994., od 2007. je u većinskom vlasništvu Austrijske pošte, a 2010. osnivaju i tvrtku Post d.o.o. koja se s Weber Escalom spojila ove godine u Weber Escal&Post i to zbog ulaska na tržište adresirane pošte.

Sjedište im je u Hrvatskom Leskovcu, gdje su u distribucijski centar, zapošljavanje, edukaciju, opremu i drugo 2008. uložili 10 milijuna eura. Danas za njih radi 1.200 distributera, pokrivaju 1,2 milijuna ili 75 posto od ukupnog broja kućanstava u Hrvatskoj, a sadašnji tržišni udjel od 80 posto u neadresiranoj pošti 'osvojili' su prošle godine dostavivši 540 milijuna raznih letaka od ukupno 670 milijuna koliko ih je podijeljeno u Hrvatskoj.

S adresiranom poštom žele također zauzeti značajan tržišni udjel te postati jedan od najjačih alternativnih operatora u Hrvatskoj, a na novinarski upit razmišljaju li o ulasku u vlasničku strukturu Hrvatske pošte ako dođe do njene prodaje, Dragostits je kazao da o tome ne razmišljaju te da strategija Austrijske pošte nije vlasnički ulazak u državne nego privatne kompanije.

Trenutno je ta Pošta preko svojih lokalnih tvrtki prisutna u šest zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, gdje je osim putem Weber Escala nekoliko godina prisutna i s tvrtkom Overseas Express za paketnu distribuciju.

Prošlu godinu Grupa Austrijska pošta završila je s ukupnim prihodima od 2,36 milijardi eura i dobiti od 182 milijuna eura te s 23,2 tisuće zaposlenih.

Širenje Austrijske pošte u Hrvatskoj pozdravila je danas i austrijska veleposlanica u Hrvatskoj Andre Ikić-Boehm istaknuvši dobre odnose dvije zemlje kao i važnost austrijskih investicija koje u Hrvatskoj čine svaku četvrtu stranu investiciju. Trenutno u Hrvatskoj posluje 700 austrijskih tvrtki.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙