FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed sindikata Feniks protiv otpuštanja u Hrvatskoj pošti

Autor: dmar
ZAGREB, 5. travnja 2013. (Hina) - Dvadesetak članova sindikata Feniks - hrvatski sindikat prosvjedovalo je danas pred sjedištem Hrvatske pošte (HP) protiv najavljenog otpuštanja 1.200 radnika HP-a.

Optužili su Upravu za katastrofalno stanje u pošti, u kojoj je zadnjih godina već otpušteno 2.000 radnika, a planira tijekom ove godine smanjiti broj zaposlenih za još 1.200 ljudi.

Osim toga, HP je do 2008. godine poslovao pozitivno, sa stotinjak milijuna kuna godišnje dobiti, da bi sada bio u gubicima i visoko zadužen.

Predsjednik Feniksa - hrvatskog sindikata Milan Nekić optužio je bivšeg predsjednika Uprave HP-a Roberta Jukića da je glavni krivac što je u razdoblju restrukturiranja od 2008. do 2012. HP kumulirao gubitak od ukupno 423 milijuna kuna, te se još zadužio za 400 milijuna kuna.

Također je prozvao čelnike dvaju konkurentskih sindikata, Jadranku Dumbović (Hrvatski sindikat pošte) i Željka Vidakovića (Republički sindikat radnika Hrvatske), da nisu ništa poduzeli kako bi spriječili propadanje pošte i pogoršanje položaja radnika.

Nekić je rekao da je odaziv na današnji prosvjed tako slab, budući da je od 200-ak članova sindikata pred sjedište HP-a u Jurišićevoj ulici došlo 20-ak ljudi, zato što je radnicima iz Uprave poručeno da će oni koji budu prosvjedovali završiti na popisu za otkaze.

Zatražio je ukidanje odluke o otpuštanju 1.200 radnika i smanjivanje menadžerskih plaća, za koje je ustvrdio da su ogromne, iako nema podatke o njihovoj visini.

Također je pozvao na ostavku Jadranku Dumbović i Željka Vidakovića, optužujući ih da su "kupljeni savjetničkim mjestima, visokim plaćama i naknadama, te službenim automobilima i mobitelima, zbog čega su njihova primanja navodno pet puta veća od prosječne plaće radnika HP-a".

(Hina) xmd ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙