FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd i Priština u srijedu nastavljaju pregovore u Bruxellesu - mediji

Autor: brad
BEOGRAD, 16. travnja 2013. (Hina) - Pregovori između Beograda i Prištine bit će nastavljeni u srijedu u Bruxellesu, a beogradsko se izaslanstvo u sjedištu Europske unije (EU) očekuje s konkretnim prijedlozima, piše u izdanju od utorka beogradski "Blic" pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u EU.

Prema pisanju "Blica", dogovor tri strane o tome postignut je u ponedjeljak, a zasad je izvjesno samo da će srpsko izaslanstvo predstavljati premijer Ivica Dačić, dok sudjelovanje potpredsjednika vlade i čelnika najjače Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića izvor ovog lista nije mogao potvrditi.

"Blic" navodi da je "jedan visoki dužnosnik EU koji je želio ostati anoniman" potvrdio da će pregovori biti nastavljeni u srijedu, a da će sastavi izaslanstva biti usuglašeni u utorak 16. travnja.

"Za sada je sigurno da u Bruxelles dolazi premijer Dačić, dok sudjelovanje prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića još nije izvjesno. Na inzistiranje međunarodne zajednice, srpski pregovarači doći će s konkretnim prijedlozima", navodi izvor "Blica".

Iako je na kraju osmog kruga dijaloga Beograda i Prištine visoka predstavnica EU Catherine Ashton proglasila da su pregovori dva izaslanstva formalno okončani, sve su zainteresirane strane zaključile kako je "ulog prevelik i da sporazumu treba dati još jednu šansu".

Prema saznanjima "Blica", uvjet srbijanske strane je da se iz sporazuma izbaci dio prema kojem se južni dio Kosovske Mitrovice, većinski naseljen Albancima, pripaja sjeveru Kosova, a izvori bliski srbijanskoj vladi procjenjuju kako su "realne šanse da do toga dođe" jer su, navodno, i Washington i Bruxelles spremni dodatno pritisnuti Prištinu da prihvati taj zahtjev Beograda.

Također, Srbija će ustrajati u namjeri da jedan od prizivnih sudova mora biti u sjevernom dijelu Mitrovice, a insistirat će i na policiji te izričito zahtijevati da kosovske sigurnosne snage ne mogu doći i biti raspoređene na sjeveru Kosova.

"Blic" piše kako je sigurno da bi sporazum trebao biti postignut "najkasnije do kraja tjedna, budući visoka predstavnica EU Ashton 22. travnja mora predati izvješće o dijalogu (Beograda i Prištine) šefovima diplomacija zemalja članica EU", čija bi ocjena mogla utjecati na odluku o eventualnom dodjeljivanju datuma Srbiji za pokretanej pregovora o pridruživanju EU.

Europski komesar za proširenje Štefan Fuele predstavit će u utorak u Europskom parlamentu izvješće o napretku Srbije u procesu približavanja eurointegracijama, a u Beogradu se očekuje da će pohvaliti spremnost obje strane za sudjelovanje u dijalogu, ali neće izravno naglasiti treba li Srbija dobiti datum početka pregovora o članstvu EU ili ne.

Beograd i Priština do sada su u osam krugova pokušali postići dogovor o statusu kosovskih Srba, a kosovske vlasti pristale su na zajednicu općina, ali ne i na izvršne ovlasti koje je za tu asocijaciju tražio Beograd. Srbijanska vlada jednoglasno je 8. travnja na izvanrednoj sjednici odbacila ponuđeno rješenje za Kosovo i predložila hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU

Nakon osmog kruga razgovora visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton priopćila je da su "razgovori formalno završeni". Dogovor s Prištinom jedan je od ključnih uvjeta za napredak Srbije u euriontegracijskom procesu i dobijanje datuma za predpristupne pregovore o članstvu u EU.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙