FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zastupnici srbijanskog parlamenta: pregovori još nisu propali

Autor: vili
BEOGRAD, 3. travnja 2013. (Hina) - Zastupnici srbijanskog parlamenta ocijenili su u srijedu, nakon jučer održanog osmog kruga dijaloga u kojem nije postignut dogovor s Prištinom, da su pregovori bili očekivano teški, a većina ih vjeruje da će razgovori biti nastavljeni i da je rješenje dostižno i moguće ako albanska strana pokaže više volje.

Za okruglim stolom pod naslovom "Što nakon 2. travnja", koji je organizirala agencija Tanjug, šef zastupničke grupe vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Veroljub Arsić istaknuo je da 2. travnja nije ni bio "dan D" i da pregovarački proces nije moguće "brzo i lako završiti", no da je pregovaračku poziciju Srbije otežavalo iščekivanje oko dobivanja datuma početka pregovora s EU.

"Pravi i opipljivi rezultat nismo postigli, ali se nijedan član vlade ne može osjećati krivim za ovaj neuspjeh, jer smo maksimalno postavili našu pregovaračku poziciju", rekao je Arsić ocijenivši da "nije postojala želja druge strane" za postizanje dogovora.

Šef zastupničke skupine socijalista (SPS), premijera Ivice Dačića, Branko Ružić uvjeren je da će dijalog biti nastavljen te da je "uz dobru volju ne samo Beograda, već i Prištine" moguće napraviti iskorak. Ružić drži važnim da je iskazano "nesumnjivo državno jedinstvo" za postizanje rješenja kosovskog problema.

Oporbena Liberalno-demokratska partija (LDP) očekuje da državni vrh srbijanskoj javnosti jasno priopći "je li kraj razgovora Beograda i Prištine" i koncepta za Kosovo za koji se zalažu vodeći državni dužnosnici.

Demokratska stranka Srbije (DSS), bivšeg premijera Vojislava Koštunice ima potpuno drugačije stajalište i smatra da je neuspjeh jučerašnjeg dijaloga u Bruxellesu zapravo za Srbiju "svijetlo u tunelu" kroz koji se sapliće pet godina. Šef zastupničkog kluba DSS-a Slobodan Samardžić kaže kako je sad stvorena šansa da se "država konsolidira" i počne "uravnoteženo voditi i kosovsku i europsku politiku" te da će pitanje Kosova "morati odležati" i "u glavama političara i javnog mnjenja, ali i u ambicijama Prištine, Bruxellesa i Berlina".

"Drugo što je dobro jest to da nema datuma i te fikcije za kojom smo trčali kao za mrkvom, rješavajući pitanje Kosova od danas do sutra. To je veliko olakšanje za Srbiju i to ne znači nikakve pogubne konzekvencije za odnose Srbije i EU, jer je EU taj datum dala samo kao mamac da bi se vlada uhvatila kako se uhvatila i prethodna i da bi predala Kosovo", ocijenio je Samardžić.

Jedan od neovisnih komentara koji su beogradski mediji objavili nakon pregovora u Bruxellesu jest stajalište nekadašnjeg veleposlanika u Parizu i profesora Fakulteta političkih znanosti Predraga Simića da je "za EU vjerojatno završen posao što se tiče pregovora Beograda i Prištine" i ukoliko dijalog bude nastavljen bit će to "pod ravnateljstvom Washingtona".

"Za Srbiju ovakav ishod razgovora ne ulijeva mnogo nade da će izvješće (Europske komisije) biti onoliko pozitivno koliko je potrebno da bi predložila određivanje datuma za početak pregovora o članstvu u EU. To komplicira situaciju", ocijenio je Simić.

Izaslanstva Srbije i Kosova nisu u utorak u Bruxellesu, ni nakon 14 sati pregovora, uspjela približiti stajališta o zajednici srpskih općina na Kosovu za koje Beograd traži izvršne ovlasti u pravosuđu, policiji i prostornom planiranju, dok Priština želi uključiti tu asocijaciju u ustavno-zakonski sustav Kosova.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙