FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry: Kim Jong-un bi mogao počiniti veliku pogrešku

Autor: akoz
SEUL, 12. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry kazao je u petak u Seulu da će sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un počiniti veliku pogrešku lansira li jednu od dviju raketa koje je sjevernokorejska vojska prije nekoliko dana postavila na svoju istočnu obalu.

"To bi mu bila velika pogreška jer takav čin dodatno izolirao njegov narod koji očajnički treba hranu, a ne lansiranje raketa, koji očajnički treba čelnika koji ne želi pokazivati mišiće na taj način", rekao je Kerry.

Sjeverna Koreja je premjestila dvije balističke rakete tipa Musudan na svoju istočnu obalu. Procjene su da ta raketa ima domet 4000 kilometara, odnosno teoretski bi Sjeverne Koreja njome mogla gađati Guam.

"Kim Jong-un bi lansiranjem svjesno zanemario cijelu međunarodnu zajednicu i svoje vlastite obaveze", dodao je Kerry. "Svijetu bi bilo mnogo bolje kada bi čelnici Sjevera, posebice jedan od njih, mogli donijeti pravu odluku", rekao je.

Agencija američkog ministarstva obrane DIA objavila je da nešto ranije da "postoji umjerena mogućnost" da Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje koje može postaviti na rakete, ali je američki Američki državni tajnik naglasio je da to nije točno. "Sjeverna Koreja nema funkcionalno i isprobano nuklearno oružje", rekao je i naglasio da SAD nikada neće prihvatiti da Sjeverna Koreja postane nuklearna sila.

Kerry boravi u Seulu uoči posjeta Kini i Japanu u sklopu mini turneje kojem želi osigurati zajednički odgovor velikih sila nakon prijetnji Pjongjanga da će napasti SAD i Južnu Koreju.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙