FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD i J.Koreja razgovaraju o oživljavanju sporazuma sa S.Korejom iz 2005.

Autor: bcav
SEOUL, 13. travnja 2013. (Hina/Reuters) - SAD i Južna Koreja ponudile su u subotu da će ispuniti svoj dio zamrlog sporazuma iz 2005. o humanitarnoj pomoći Sjevernoj Koreji ako Pyongyang poduzme "značajne korake" prema denuklearizaciji.

U zajedničkoj izjavi nakon prvog posjeta Seoulu američkog državnog tajnika Johna Kerrya, čini se da dvije države stavljaju naglasak na diplomaciju nakon višetjednih prijetećih poruka Pyongyanga.

"Sjeverna Koreja mora se držati međunarodnih obveza i obećanja, inače će se suočiti s daljnom izolacijom", stoji u izjavi.

"Nastavit ćemo ohrabrivati Sjevernu Koreju da izabere pravi put. Ako to učini, spremni smo ispuniti obveze iz šestostranog sporazuma iz 2005.", dodaje se u izjavi koja se referira na sporazum o pomoći Sjevernoj Koreji u zamjenu za denuklearizaciju.

"No, Pyongyang mora dokazati ozbiljnost tako da poduzme značajne korake prema ispunjavanju međunarodnih obaveza", ističe se.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s južnokorejskim ministrom vanjskih poslova Yo Byung-seom, Kerry je u petak istaknuo kako SAD žele nastavak razgovora o ranijim obećanjima Sjeverne Koreje da će zaustaviti svoj nuklearni program.

No, također je istaknuo da će Washington braniti svoje saveznike u regiji ako to bude potrebno i dodao da sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un "mora razumjeti, kao što mislim da razumije, kakav će biti ishod sukoba".

Kerry, koji u subotu putuje u Kinu, a u nedjelju u Japan, rekao je da će Kim Jong-un počiniti veliku pogrešku lansira li jednu od dviju raketa koje je sjevernokorejska vojska prije nekoliko dana postavila na svoju istočnu obalu.

(Hina) xbcav ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙