FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće Europe Kritiziralo odnos Rusije prema NVO-ima

Autor: akoz
MOSKVA, 11. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Rusija ometa rad nevladinih organizacija (NVO) novim restriktivnim zakonima i valom inspekcija, rekao je u četvrtak izaslanik Vijeća Europe za ljudska prava.

Nils Muinieks, povjerenik za ljudska prava, priključio se sve brojnijim kritikama iz SAD-a i EU-a ocijenivši da novi zakon koji zahtijeva da se NVO-i registriraju kao "strani agenti", što je u doba SSSR-a bila istoznačnica sa špijuniranjem, ima "učinak zastrašivanja".

Kremlj kaže da se provjere ureda stotina NVO-a posljednjih tjedana provode radi poštivanja zakona no aktivisti ih smatraju kampanjom zlostavljvanja kako bi se utišale kritike predsjednika Vladimira Putina.

Putin je odbacio iskazane zabrinutosti rekavši da su provjere rutinske. On je skupine financirane iz inozemstva optužio da se miješaju u unutarnju politiku i da je zakon, koji se uglavnom odnosi na iz inozemstva financirane ruske skupine koje pokušavaju utjecati na mišljenje javnosti, potreban kako bi se osigurala transparentnost.

"Zakon je loš", rekao je Muinieks na konferenciji za tisak u Moskvi i izrazio zabrinutost zbog nejasnog izbora riječi u zakonu i korištenja politički opterećenog izraza "strani agenti" što, kako je rekao, "stigmatizira" njihov rad.

"Povijesna pozadina jasno ukazuje da to stvara vrlo negativnu sliku o svakome koga se povezuje s tim izrazom", rekao je. "Ne znam mnogo sličnih zakona u Vijeću Europe i drugim zemljama".

Povjerenik vijeća redovito posjećuje Rusiju i druge države članice. Vijeće koje čini 47 država ima za cilj promicati demokraciju, pravnu državu i ljudska prava na europskom kontinentu ali ne donosi zakone i nema dovoljno moći za nametanje provedbe svojih preporuka.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙