FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zelena čistka" 20. travnja - građani pozvani da učine nešto za prirodu

Autor: mbuj
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Ekološka akcija čišćenja divljih odlagališta otpada u Hrvatskoj će se održati 20. travnja pod nazivom "Zelena čistka - Jedan dan za čisti okoliš", a organizatori su danas pozvali građane da joj se odazovu.

"20. travnja udružiti ćemo napore kako bismo pokazali koliko nam je važna priroda, te koliko možemo učiniti u samo jednom danu", istaknula je lokalna koordinatorica akcije za Grad Zagreb Maja Knepr Šegina na konferenciji za novinare.

Akcija se održava u sklopu globalnog projekta "Let's do it – World Cleanup 2013", a u Hrvatskoj će se ove godine održati drugi put, u organizaciji ekološke udruge Žmergo. Cilj je ukloniti divlja odlagališta i potaknuti ljude na razdvajanje otpada i reciklažu, kaže se u priopćenju s konferencije za novinare koja je danas održana u Zagrebu.

Na njoj je šest organizacija podržalo "Zelenu čistku": Hrvatski planinarski savez, Hrvatske šume, Hrvatsko šumarsko društvo i Hrvatski lovački savez, koji su to učinili i lani, a ove su im se godine pridružili Društvo za oblikovanje održivog razvoja - DOOR (koje djeluje u sklopu Hrvatske mreže za ruralni razvoj) i Savez izviđača Hrvatske.

"Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš' više je od jednodnevne ekološke akcije, ona je poziv na zajedništvo u rješavanju zajedničkog problema, te na promjene u ponašanju i gospodarenju otpadom", poručila je Knepr Šegina. Stoga je iznimno važna potpora i partnerstvo s organizacijama, udrugama i institucijama jer jedino zajedništvom možemo utjecati na stvaranje kritične mase koja će donijeti pozitivne promjene, kazala je.

Knepr Šegina je rekla da je u prošlogodišnjoj globalnoj akciji sudjelovalo 96 zemalja širom svijeta s više od 7 milijuna volontera. Također je podsjetila da je prošle godine u akciji sudjelovalo oko 42 tisuće volontera iz svih hrvatskih županija, od čega čak 18.500 učenika iz oko 150 hrvatskih osnovnih i srednjih škola te da je očišćeno 3.746 tona otpada.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙