FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MojPosao: porast broja oglasa za radna mjesta

Autor: tmis
ZAGREB, 11. travnja 2013. (Hina) - Na portalu MojPosao u prva tri mjeseca ove godine objavljeno je 14 tisuća oglasa za različita radna mjesta, što je 17 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, a najviše oglasa je bilo za prodaju-trgovinu, turizam i ugostiteljstvo te administrativne poslove, najnoviji su podaci tog portala.

Predstavljajući te podatke danas pred novinarima u Visokom učilištu Algebra voditeljica promocije i eksternih komunikacija portala MojPosao Martina Lovrić kazala je kako porast oglasa veseli, ali na žalost ne znači puno s obzirom da je od 2008. do danas puno ljudi ostalo bez posla što bi teško nadoknadili i veći porasti.

U objavljenim oglasima poslodavci su u najviše slučajeva, 51 posto, tražili radnike sa SSS-om, a 31 posto sa VSS-om, dok se znanje engleskog jezika tražilo u njih 58 posto, a radno iskustvo od dvije do tri godine u 48 posto oglasa.

Zanimljivost je i da se u većini oglasa uz navedeno tražilo i da radnici imaju komunikacijske i prezentacijske vještine.

Kada je u pitanju turizam porast potražnje za radnicima se povezuje s početkom sezone, ali se pri tome najviše traže kuhari i konobari.

Lovrić je iznijela i podatke iz njihovog istraživanja o prosječnim plaćama u Hrvatskoj koja je u prva tri mjeseca ove godine bila 5.399 kuna ili 1,9 posto manja nego u isto vrijeme prošle godine, uz napomenu da oni sa VSS-om imaju 23 posto višu prosječnu plaću.

U usporedbi sa pet zemlja 'šire' regije (BiH, Češka, Mađarska, Slovačka i Srbija) Hrvatska je sa spomenutom prosječnom plaćom ili oko 717 eura na drugom mjestu, iza prve Češke gdje je ta plaća 825 eura. Najmanja proječna plaća od 363 eura u prva tri mjeseca ove godine bila je u Srbiji.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙