FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mediji: Srbija primorana birati između dvije loše odluke

Autor: vili
BEOGRAD, 4. travnja 2013. (Hina) - Beograd je u vrlo neugodnoj poziciji jer mora izabrati između dva loša rješenja od kojih ni jedno ne može biti povoljno jer bi izazvalo prosvjede i nezadovoljstvo ili Srba na Kosovu ili građana Srbije, ocjena je srbijanskih medija u četvrtak nakon jučerašnjeg neuspjelog kruga pregovora između Beograda i Prištine.

Izaslanstva Srbije i Kosova završila su u srijedu u Bruxellesu osmi krug pregovora no zbog različitih stajališta bez dogovora o ključnom pitanju, stupnju autonomije za Srbe na sjeveru Kosova koji su ondje većina i izvan nadzora kosovskih vlasti.

Udarni naslovi poput "Sve nove ponude o Kosovu bit će gore", "Utorak je 'dan D' za Srbiju", "Vučić: Pred nama je nemoguća misija", "Srbija između čekića i nakovnja", "Odluka za 96 sati", "Grčevito tražimo rješenje, ali ga ne vidimo", ilustriraju ozračje koje je zavladalo u Srbiji nakon neuspjelih pregovora u Bruxellesu o rješenju za kosovske Srbe.

Najviše prostora mediji su dali ocjeni vicepremijera Aleksandra Vučića za radioteleviziju Srbije (RTS) koji je u srijedu navečer istaknuo da je Srbija "između čekića i nakovnja" i u "dramatično teškoj situaciji" jer je prinuđena birati između dvije teške odluke: "prihvaćanja veoma lošeg plana za Srbe na sjeveru Kosova i Metohije i odbijanja da potpiše bilo kakav sporazum".

Vučić je rekao da je "veoma razočaran odnosom Prištine prema Beogradu". Ustvrdio je da "Priština ima veću potporu od Srbije" u međunarodnoj zajednici, no da to "nije ništa novo i traje već dva desetljeća".

Srbijanski državni vrh sada treba obaviti dodatne konzultacije, analize i procjene i zatim "Moramo izići pred ljude i reći da smo izračunali što je manje loše", rekao je Vučić.

Jedna od ocjena nevladinog sektora nakon osmog kruga dijaloga u Bruxellesu je da su "politika daljeg približavanja Srbije Europskoj uniji (EU) i početak pregovora o pridruživanju EU ozbiljno ugroženi".

Forum za sigurnost i demokraciju (FBD) upozorava političke aktere da ih građani Srbije nisu ovlastili "za politiku uvođenja zemlje u neku novu izolaciju" niti za politiku "da se naš mali čamac priveže za novo sidrište avanturističkom plovidbom neizvjesnom i za državu i za narod".

Šef Delegacije Europske komisije u Srbiji Vincent Degert izrazio je u četvrtak nadu da će Beograd i Priština "učiniti korak i krenuti naprijed" prema europskoj budućnosti te da "ima vremena da obje strane razmisle".

Beogradski mediji izvijestili su i o stajalištima Prištine nakon neuspjelog osmog kruga usuglašavanja rješenja za zajednicu srpskih općina na Kosovu. Za njih Beograd traži izvršne ovlasti u policiji, pravosuđu i prostornom planiranju i međunarodno jamstvo da neće biti kosovske vojske na teritoriju gdje žive Srbi.

Mediji ističu ocjenu kosovskog premijera Hashima Thacija kako "u ovom trenutku postoje dva scenarija" za rješavanje problema normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Thaci osobno zagovara prvi, "da Srbija prihvati sporazum koji podupiru SAD i Europska unija, a koje je Kosovo prihvatilo još 4. ožujka" i "nada se da će se, na kraju, to dogoditi", prenosi beogradska agencija FoNet Thacijevu izjavu prištinskoj Tribuni.

Drugi scenarij je da Srbija odbije prijedlog sporazuma, a "u tom slučaju bi sve institucije države Kosova, uz pomoć međunarodne zajednice, proširile svoje nadležnosti i na sjever" Kosova, prenose beogradski mediji Thacijevu izjavu.

(Hina) xvil yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙