FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peres: Izrael i Turska imaju tisuću razloga za prijateljstvo

Autor: vrad
ISTANBUL, 24. ožujka 2013. (Hina/AFP) - Izraelski predsjednik Shimon Peres ocijenio je u nedjelju da Turska i Izrael imaju tisuću razloga za obnovu prijateljskih veza pošto su se dva dana ranije izraelske vlasti ispričale Ankari za smrt devetero Turaka u flotili koja je plovila u Gazu 2010.

"Na um mi pada tisuću razloga zbog kojih bi Turska i Izrael mogli biti prijatelji. Ne mogu se sjetiti nijednog razloga zašto to ne bi bili", rekao je Peres u razgovoru za tursku mrežu CNN-Tuerk.

Predsjednik je rekao da je diplomatska kriza koju je prouzročila pogibija devetero turskih aktivista u napadu izraelskih specijalaca na otvorenome moru na flotilu s humanitarnom pomoći koja je u svibnju 2010. trebala probiti izraelski embargo u Pojasu Gaze, "nesporazum".

"Mislim da su obje zemlje na stanoviti način htjele ukloniti nesporazum i obnoviti dobre odnose koje smo imali s Turskom dobar niz godina", istaknuo je Peres.

Odgovarajući na upit koliko je sirijski sukob mogao utjecati na odluku izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da se u petak telefonski ispriča turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu, Peres je istaknuo da su obje zemlje zabrinute zbog kemijskog oružja u Siriji.

"Nažalost, kemijsko oružje je još tu. Ono je opasno za sirijski narod, za Libanon i za cijeli svijet. Nitko se ne osjeća ugodno. To nije jednostavan problem. Turska kao pokretačka snaga u regiji zabrinuta je kao i mi", kazao je.

Veze Turske i Izraela, strateških saveznika u 1990-im, koje su već bile zategnute nakon smrtonosne izraelske ofenzive "Tvrdo olovo" na Pojas Gaze (prosinac 2008./siječanj 2009.), dodatno su se pogoršale nakon napada na flotilu.

Ankara je smanjila razinu svog diplomatskog predstavništva u Izraelu čijeg je veleposlanika protjerala i obustavila je vojnu suradnju.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙