FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska smatra krizu na Cipru prilikom za rješenje podjele

Autor: ztre
VILNIUS, 4. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Turski predsjednik Abdullah Gul ocijenio je da je financijska kriza na Cipru "važna prilika" za okončanje podjele tog otoka, predloživši ukidanje embarga kako bi se omogućio napredak u pregovorima.

Nikozija je potkraj ožujka s eurozonom i MMF-om dogovorila paket sanacijskih zajmova od 10 milijardi eura kojim je izbjegla kolaps bankovnog sustava i stečaj.

Cipar je podijeljen od državnog udara 1974. nakon kojeg je Turska izvršila invaziju na sjeverni dio otoka. Pokušaji da ga se ujedini do sada nisu uspjeli, a Turska je jedina nacija koja priznaje samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

"U ovom trenutku na otoku vlada velika ekonomska kriza. To bi trebala biti važna prilika.... Jer kada bi se otok ujedinio, ekonomski potencijal bio bi veći", rekao je Gul u srijedu tijekom službenog posjeta Litvi.

"Postoje neka ograničenja, embarga otoku. Naš prijedlog je da se sve vrste ograničenja ili embargo istodobno ukinu kako bismo mogli stvoriti novo ozračje za napredak", rekao je. "Nadam se da će ova poruka biti ispravno shvaćena."

Odbijanje Turske da proširi ugovor o carinskoj uniji s Europskom unijom na Cipar otvaranjem svojih luka robi s tog otoka blokira njezine ambicije da postane članicom Unije.

Turska je počela pregovore o pristupanju EU-u 2005., godinu dana nakon što je primljen Cipar, no pregovore blokira spor oko tog mediteranskog otoka, kao i uporno protivljenje Njemačke i Francuske, koje za Ankaru imaju u vidu neku vrstu privilegiranog partnerstva.

Odnosi između Grčke i Turske s godinama su se poboljšali pa je rješenje ciparskog pitanja vjerojatnije nego prije.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu predstavio je nedavno u pismima stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a novu inicijativu turske diplomacije za rješenje ciparskog pitanja.

Turska pisma nije objavila, no Cipar i Grčka upozorili su je da ne pokušava iskoristiti krizu kako bi postigla povoljno rješenje spora.

Grčka je ocijenila da se Turska ponaša poput nekadašnje kolonijalne sile, a Cipar je poručio da je polazište za pregovore prestanak turske okupacije.

Rješenje za ciparsko pitanje bilo je najbliže 2004., kada je Turska Republika Sjeverni Cipar prihvatila UN-ov plan za uspostavu federacije švicarskog tipa pod nazivom Republika Ujedinjeni Cipar s novom zastavom i novom himnom, ali su to odbacili ciparski Grci na referendumu.

Ciparska bankovna kriza nije pogodila stanovnike turskog dijela otoka jer njihove banke ne djeluju na Cipru i vrlo malo ciparskih Turaka radi na grčkoj strani.

(Hina) xzt ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙