FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka usvojila novi zakon o poticanju ulaganja, podupire turizam

Autor: gple
ATENA, 5. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Grčki parlament odobrio je u četvrtak navečer zakon čiji je cilj poticanje privatnih ulaganja, ključnog uvjeta za izlazak krizom uzdrmane zemlje iz teške recesije.

Novi zakon o poticanju ulaganja trebao bi srezati birokratske procedure tako što će proširiti popis projekata koji podliježu ubrzanom postupku izdavanja odgovarajućih dozvola a predviđa i osnivanje nove agencije za ulagače.

Između ostalog, zakon prvi puta definira i konkretne propise o izdavanju dozvola za hidroavione i uslugama čartera. Grčka ima na stotine slabo povezanih otoka i veliku turističku industriju, pa očekuje da će takvo zakonsko rješenje potaknuti osnivanje čarter kompanija i poboljšati pristup mnogim turističkim središtima.

"Ne možemo ostvariti rast i zapošljavanje pukim teorijama... trebaju nam nova ulaganja", naglasio je u parlamentarnoj razspravi zamjenik ministra za razvoj Notis Mitarachi.

Svjetska financijska kriza i teške mjere štednje nametnute u sklopu dva uzastopna programa pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) teško su pritisnuli grčko gospodarstvo čije su se aktivnosti smanjile za petinu u razdoblju od 2008. do 2010. Ulaganja su u istom razdoblju potonula oko 60 posto.

Dugovima pritisnuta Grčka trenutno spada među najmanje poželjne destinacije za poslovanje i ulaganja u Europi zbog opsežnih birokratskih procedura, korupcije i sumnje u njezin ostanak u eurozoni.

Atena i njezini međunarodni zajmodavci očekuju ipak snažan oporavak ulaganja nakon 2014., polažući nade između ostalog i u reforme koje su srezale troškove rada i olakšale zapošljavanje i otpuštanje radnika.

Smatra se da su povećana ulaganja instrument za poticanje gospodarskog oporavka koji je Ateni potreban kako bi mogla servisirati dug. Očekuje se da će grčki dug ove godine dosegnuti vrhunac od oko 175 posto BDP-a.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙