FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moody's nizio rejting NKBM, drugoj najvećoj slovenskoj banci

Autor: lfia
LJUBLJANA, 26. ožujka 2013.(Hina) - Kreditna agencija Moody's snizila je bonitetnu ocjenu Nove kreditne banke Maribor (NKBM), druge najveće slovenske banke, sa B3 na Caa2, s negativnim izgledima, objavili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na priopćenje Moody'sa.

Kao glavni razlozi za sniženja kreditne ocjene navodi se da NKBM ove godine treba dokapitalizaciju kako bi postigla svoju kapitalsku adekvatnost u skladu s direktivama europskog regulatora (Europska bankarska agencija EBA), te činjenica da joj bilancu opterećuju loši krediti. Uz to, Moody's napominje da zbog potrebnih otpisa i rezervacija na ime loših kredita NKBM dodatno pogoršava kvalitet svog portfelja. Uz to, Moody's sniženje ocjene potkrepljuje i slabim ekonomskim prognozama u slovenskom gospodarstvu u kojemu realni sektor opterećuje visok stupanj zaduženosti, što se odražava na rad banaka.

NKBM je u 2012. godini zabilježila 206 milijuna eura gubitka, a Moody's navodi da gubitak može očekivati i ove godine jer se, kao i ostale slovenske banke, susreće s problemom loših kredita.

Moody's navodi da je u ocjeni NKBM-a imao u vidu nastojanje slovenske vlade da osigura sustavnu pomoć vodećim bankama u državi koje se suočavaju s istim teškoćama kao NKBM, a tiču se dokapitalizacije i čišćenja njihovih bilanci od loših kredita, ali da u tom pogledu ne očekuje bitne promjene u kratkom roku.

Na sniženje ocjene svog boniteta očitovala se i Nova kreditna banka (NKBM), istaknuvši da posluje normalno i da su depoziti u njoj sigurni.

"Sniženje ocjene dugoročnog rizika od strane agencije Moody's i pad vrijednosti dionice NKBM-a iz zadnjih nekoliko dana ne utječu na redovno poslovanje NKBM-a. Banka posluje nesmetano i jamči da su sredstva u banci sigurna. NKBM svojim budućim aktivnostima planira osigurati preporučenu kapitalsku adekvatnost banke prema zahtjevima EBA-e", navela je u priopćenju za javnost uprava NKBM-a.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙