FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: čelnici stranaka iz BiH traže rješenje za presudu "Sejdić-Finci"

Autor: svuk
BRUXELLES, 22. ožujka 2013. (Hina) - Čelnici sedam glavnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini sastali su se u petak u Bruxellesu kako bi s predstavnicima Europske komisije razgovarali o provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", čime bi se eliminirala diskriminiacija pripadnika nacionalnih manjina u izbornom procesu.

"Više puta smo ponovili i ponavljamo da bez provedbe odluke 'Sejdić-Finci' Bosna i Hercegovina ne može predati vjerodostojnu molbu za članstvo u EU-u i da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne može stupiti na snagu", rekao je glasnogovornik Europske komisije za proširenje Peter Stano.

Stano je rekao da je riječ o radnom, tehničkom sastanku kako bi se što bolje pripremio sastanak u okviru političkog dijaloga s BiH 11. travnja u Mostaru, na kojem će sudjelovati i povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Stranački čelnici u Bruxellesu razgovoraju s ravnateljem Opće uprave za proširenje Stefanom Sanninom.

Slučaj Sejdić-Finci nazvan je po Jakobu Finciju i Dervi Sejdiću, koji su kao pripadnici židovske odnosno romske nacionalne manjine zajedno tužili BiH jer im je po njezinim zakonima onemogućeno da budu birani za članove predsjedništva BiH ili za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

U traženju rješenja za provedbu te presude ključ problema postalo je hrvatsko pitanje odnosno inzistiranje predstavnika HDZ BiH i HDZ 1990. da se na novi način definiraju izborne jedinice i tako osigura da pripadnici jednog naroda više ne mogu birati predstavnike drugih naroda, kako je to bio slučaj pri izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Oko načina izbora članova državnog predsjedništva i Doma naroda još uvijek se ne nazire rješenje. Ako se dogovor ne postigne do kraja ovoga mjeseca, BiH bi izgubila izglede da do kraja godine podnese zahtjev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙